Tímto receptem své hosty jednoduše ohromíte! Recept je zvláštní nejen svou chutí, ale také svým vzhledem, jelikož se jahody na něm nádherně lesknou.
Ingredience
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 7 lžic cukru krystal
- špetka prášku do pečiva
- 5 lžic vychlazeného másla
- 2 lžíce Hery
- 1 vejce (rozšlehané) s 1 lžičkou vody
Náplň:
- 230 g mléčné čokolády (nasekané)
- 1 šálek plnotučné smetany
- 1 lžička vanilky
- 450 g zralých jahod (nakrájených na plátky)
- ½ šálku želé z červeného rybízu (zakoupíte v potravinách, na internetu nebo si můžete vytvořit domácí želé)
Postup
- Nejprve si připravte koláčový korpus.
- Všechny suroviny na těsto, kromě vejce, smíchejte, pomocí prstů, ve velké míse. Měla by vám vzniknout sypká drobenka.
- Do směsi přidejte, s vodou rozšlehané, vejce a vytvořte hladké těsto.
- Důkladně promačkejte, aby došlo ke spojení všech surovin.
- Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do potravinářské folie a dejte chladit na několik hodin do lednice.
- Odleželé těsto následně rozválejte na kruh a vložte jej do formy na koláč o průměru cca 22–25 cm. Nezapomeňte předem formu vymazat trochou másla!
- Těsto ve formě rozprostřete tak, aby bylo zvednuté kolem okrajů.
- Pečte v troubě, vyhřáté na 190°C, asi 15 minut, dokud korpus nezezlátne a okraje se nezačnou lehce oddělovat od stěn.
- Hotový korpus nechte vychladnout.
- Zatímco korpus chladne, připravte si náplň.
- Nasekanou čokoládu vložte do žáruvzdorné misky. Přilijte smetanu a přiveďte k varu. Vařte, dokud se čokoláda neroztopí a nespojí se smetanou. Hotovou čokoládu odstavte a nechte chvíli odpočívat.
- Do čokoládové směsi následně přidejte vanilku a vlijte na korpus. Nechte čokoládu tuhnout.
- Asi hodinu nebo dvě před podáváním, ozdobte dezert čerstvými jahodami.
- Želé rozpusťte v mikrovlnné troubě a rozšlehejte do hladka. Nechte ho chladit asi 10 minut a poté jím, pomocí štětečku, pomažte každou jahodu, aby se krásně leskla.
- Dokud nebudete koláč podávat, nechte jej chladit.