Zatímco Kung Pao je pokrm původem z Číny, Indové jej přizpůsobili svým chutím a vynechali maso. Máte-li chuť na tento pokrm bez masa, připravte si tento recept. Místo masa můžete použít třeba tofu nebo sójové maso.
Ingredience
- 1 červená cibule, nasekaná
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 10-15 hub, rozpůlených nebo na čtvrtky
- 1 malá brokolice nakrájená na růžičky
- 2 červené nebo zelené papriky, nasekané
- 2 stonky celeru, nasekané
- 2 PL kukuřičného škrobu smíchaného s ¼ šálku vody
- 1 PL sezamového oleje
- 2-3 červené chilli papričky, nasekané na kousíčky
- 2 stroužky česneku
- 2 ČL zázvoru
- ¼ šálek arašídů – lehce opečené na pánvi a poté hrubě nasekané
- 4-5 nasekaných jarních cibulí nebo pórek
Ingredience na omáčku
- 2 šálky zeleninového vývaru nebo vody
- ¼ šálku sójové omáčky (nebo více podle chuti)
- 2 PL rýžového octa
- 1 PL cukru
- 1-2 ČL pálivé chilli omáčky
- 2–3 zelené chilli papričky (podle chuti)
Postup
- Ve velké pánvi/woku zahřejte sezamový olej, přidejte červené chilli papričky a asi minutu restujte.
- Přidejte zázvor, česnek a několik sekund restujte.
- Přidejte zeleninu a houby a za stálého míchání ji smažte asi 2-3 minuty, dokud nezměkne.
- Nyní přidejte směs na omáčku a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přidejte nakrájenou zeleninu a vařte dokud není zelenina akorát měkká, ne rozvařená.
- Poté přidejte arašídy, směs kukuřičného škrobu a vody po jedné lžičce, dokud nevznikne hustá omáčka.
- Nepřidávejte kukuřičný škrob najednou – pečlivě sledujte hustotu a přidávejte jen tolik, kolik potřebujete.
- Nakonec přidejte jarní cibulku (pórek), dosolte dle chuti a podávejte s rýží.