Cibule je jedna ze základních surovin všech slaných pokrmů. Právě cibule je nejen velmi výborná surovina, ale taktéž obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.
Ingredience na těsto
- 180 g hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 125 g másla
- 1 velké vejce
Ingredience na náplň koláče
- 2 PL olivového oleje
- 2-3ks velké cibule
- 2 ČL balzamikového octa
- 3/4 šálku mléka
- 1/4 šálku smetany
- 3 velká vejce
- sůl
- mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- 150g sýru gouda nebo eidamu
Postup
- V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
- Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
- Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
- Mezitím si nakrájejte cibuli na šikmo, aby byly kusy delší.
- Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte cibuli, posolte ji a smažte dokud nebude průhledná.
- Snižte oheň (na střední) a smažte cibuli dalších 40 minut, dokud nezhnědne.
- Přidejte 2 lžíce balzamikového octa a vařte ještě 10 minut, než cibule nezkaramelizuje.
- Na dno upečeného těsta koláče rozprostřete sýr, poté cibuli a nakonec ještě zbývající sýr.
- V misce smíchejte mléko, smetanu, vejce, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Směs nalijte na koláč a dejte péct při 180°C asi na 30 minut.