Tradiční quiche připravovaný ze smetany a šunky vás a vaše okolí jistě okouzlí svou dokonalou chutí.
Ingredience na těsto
- 180g hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 125g másla
- 1 velké vejce
Ingredience na náplň
- 200g jakékoliv šunky nebo slaniny
- 50g sýru gouda nebo ementálu
- 400ml smetany
- 3ks vajec
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
- pepř
Postup
- V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
- Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
- Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
- Na pánvi osmahněte šunku nebo slaninu, odlejte veškerou tekutinu, která vytéká, a poté pokračujte ve smažení (4min).
- Na dno koláčové krusty rozprostřete osmaženou uzeninu.
- V míse rozšlehejte smetanu se třemi vejci a přidejte špetku mletého muškátového oříšku, soli a pepře.
- Nalijte smetanovou náplň do koláčové krusty, nahoře posypte sýrem a dejte péct.
- Pečte při 190°C asi 25 minut nebo dozlatova.
- Nakonec nechte quiche odpočinout po dobu 4-5 minut, poté vyjměte z formy a podávejte.