Máte zbytky nesnězených uvařených nebo upečených brambor? Skvělé! Nevyhazujte je, ale vytvořte z nich skvělý slaný koláč.
Ingredience na těsto
- 180g hladké mouky
- 1/2 ČL soli
- 125g másla
- 1 velké vejce
Ingredience na náplň
- 6 vajec
- 1/2 šálku smetany
- 150g-200g strouhaného čedaru
- 100g parmezánu
- 150g sekaného špenátu, vymačkaného
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1/2 ČL mletého rozmarýnu
- 2-3 PL mleté čerstvé pažitky
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL mletého pepře
- 200g na kostky nakrájených pečených brambor, nejlépe studené zbytky
Postup
- V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
- Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
- Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
- Ve velké misce rozšleháme vejce a smetanu, vmíchejte sýry, nasekaný špenát, česnek, rozmarýn, pažitku, sůl a pepř.
- Vše řádně promíchejte a poté přidejte opečené brambory.
- Hotovou směs nalijte do upečené koláčové krusty.
- Formu umístěte plech, aby vám nevybublal.
- Pečte při 180°C po dobu 40-50 minut, nebo dokud nůž zasunutý do středu koláče nevyjde čistý.
- Po upečení nechte odpočinout alespoň 5 minut a poté podávejte.