Tak trochu jiná bramboračka. Místo hříbků žampiony a také trocha kopru.Tento recept je snadný na přípravu a plný zdravé zeleniny a bylinek.
Ingredience:
- 500 g žampionů
- 2 středně velké pórky nakrájené na plátky
- 2 velké mrkve nakrájené na plátky
- 6 lžic másla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 600 g brambor
- 1 lžíce čerstvého kopru (plus snítky na ozdobení)
- 1 čajová lžička soli
- špetka pepře
- 1 bobkový list
- 30 g hladké mouky
- 250 ml smetany ke šlehání (vysokoprocentní)
Postup:
- V hrnci nechte rozehřát máslo (3 lžíce), přidejte pórek, mrkev a restujte zrhuba 5 minut do měkka.
- Orestovanou zeleninu zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory, kopr, bobkový list, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte poklicí a duste zhruba 15-20 minut nebo dokud brambory nezměknou.
- Mezitím na pánvi orestujte na zbylém másle žampiony po dobu 4-6 minut, poté vsypte houby do polévky.Z polévky vyndejte zároveň s tím bobkový list a nechte dál vařit na nízkém ohni.
- V malé misce důkladně rozmíchejte mouku se smetanou, směs pak postupně vmíchejte do polévky.
- Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2 minuty, dokud se polévka nezahustí.
- Podávejte se snítkou kopru nebo jinou čerstvou bylinkou.