Určitě znáte francouzskou cibulačku, ale jak chutná “houbovka” z této země? Krásně voní po česneku, křupe díky výborným krutonům a táhne se kvůli rozpuštěnému parmezánu. Pokud chcete něčím překvapit své hosty nebo rodinu u nedělního oběda, tenhle recept si určitě uschovejte.
Ingredience:
Na polévku
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 cibule
- 600 g žampionů
- 1 lžíce cukru krystal
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l hovězího vývaru
- 2 lžíce balzamikového octa
- 150 ml vysokoprocentní smetany
- 2 bobkové listy
- 200 g strouhaného parmezánu
- 1 lžička nasekaného čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
- 1 lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
Na krutony
- 2 paličky česneku
- olivový olej
- 8 plátků kvalitního chleba
- sůl
Postup:
Polévka
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo a přidejte olivový olej.
- Nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte na plátky nakrájené žampiony. Zlehka restujte, dokud houby nezměknou (zhruba 30 minut).
- Poté přidejte utřený česnek, cukr, sůl a pepř a restujte dalších 10 minut. Zasypte moukou a promíchejte.
- Přilijte vývar, promíchejte a vhoďte do polévky bylinky (rozmarýn, tymián, bobkový list).
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a lehce vařte po dobu 15 minut. Poté vypněte ohřev a přilijte smetanu. Míchejte, dokud polévka nezhoustne. Dosolte a dopepřete.
Krutony
- Zapněte troubu na 250°C. Vezměte česnekové palice a odřízněte z nich horní část (tu vyhoďte). Poté vložte česnek do mističky z alobalu a zalijte jej olejem. Posolte, alobal pevně uzavřete a nechte péct po dobu 30 – 40 minut.
- Poté vyjměte z trouby a nechte česnek a olej vychladnout.
- Mezitím nakrájejte chleba na kostičky. Ty pak potřete česnekovým olejem vzniklým při pečení a posypte solí. Takto upravené chlebové kostičky opečte na pánvi po dobu 5 až 10 minut. Hotové krutony pak smíchejte s rozmělněným upečeným česnekem.
Servírování
- Horkou polévku rozlijte do misek a posypte česnekovými krutony.
- Navrch krutonů nasypte parmazán tak, aby se lehce roztekl.
- Zasypte čerstvými bylinkami a podávejte.