Vepřová pečeně s křupavou kůžičkou je méně tradiční, ale o to lákavější variantou, jak tenhle druh masa připravit. Křupavé masíčko servírované s baby karotkou restovanou na másle vám doslova roztančí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 500 g vepřové pečeně s kůží
- ½ lžičky čínského koření 5 vůní
- ½ lžičky česnekového prášku
- ½ lžičky cibulového prášku
- špetka běžné kuchyňské soli
- 30-50 g hrubozrnné soli
Postup:
- Vepřové maso důkladně omyjte. Smíchejte koření – čínské koření, česnekový a cibulový prášek a kuchyňskou sůl.
- Vzniklou směsí maso potřete, především kůži. Takto připravené maso dejte odpočinout ideálně přes noc do lednice, minimálně však na 2 hodiny.
- Umístěte maso do pekáče kůží nahoru a zasypte hrubozrnnou solí tak, aby byla kůže pokryta po celém povrchu.
- Vložte do trouby předehřáté na 230°C a pečte po dobu 30 minut.
- Po 30 minutách by měla být solná krusta pevná a zbarvená do červena. Celou ji z masa odstraňte.
- Maso vraťte do trouby a podlijte vodou do výšky 1-2 centimetrů.
- Pokračujte v pečení po dobu 25 – 30 minut při teplotě 220 – 230°C (záleží na výkonu konkrétní trouby, časy se mohou mírně lišit).
- Po vyndání z trouby nechte alespoň 15 minut vychladnout, teprve poté maso krájejte na plátky.
- Podávejte s baby karotkou nebo fazolkami restovanými na másle.