Vepřová pečeně na houbách

Vepřová pečeně na houbách
Příprava: 10 minut Vaření: 120 minut Počet porcí: 4

Jednou z nejznámějších úprav pečeně je ta s houbami. Maso můžete péct přímo s houbami a omáčkou, v našem receptu se však podíváme na trochu jiný způsob úpravy vepřového masa na houbách. Máte nějaké houby navíc? Podívejte se na naše tipy jak přebytečné houby správně uchovávat. 

Ingredience:

Na maso

  • 600 g vepřové pečeně
  • 2 lžičky čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 1 ½ lžičky sušené šalvěje
  • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo pár snítek čerstvého)
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 3 stroužky česneku

Na omáčku

  • 500 g čerstvých hub (hříbky nebo žampiony)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 350 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu rozpuštěného v 1 lžíci vody
  • sůl
  • pepř

Postup:

Příprava masa

  • V malé misce smíchejte všechno koření.
  • Kořením posypte maso a promačkejte tak, aby na masu dobře drželo. 
  • Pečeni vložte do pekáče a dejte péct do trouby předehřáté na 220°C. Pečte po dobu 15 minut a poté snižte teplotu na 160°C a pečte zhruba další 1,5 hodiny.
  • Před podáváním nechte maso 10-15 minut odpočívat, poté teprve nakrájejte.

Příprava omáčky

  • Na středním ohni zahřejte olej. Orestujte utřený česnek a šalotku po dobu 1 minuty.
  • Přidejte houby a restujte po dobu 4-5 minut.
  • Přidejte víno, 200ml kuřecího vývaru a duste, dokud se většina tekutiny neodpaří. 
  • Poté přidejte zbytek vývaru a sojovou omáčku. Přiveďte k varu.
  • Vmíchejte směs kukuřičného škrobu a vody a duste další 2 – 3 minuty.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Maso přelijte houbovou omáčkou a podávejte s rýží. 
Pečínka z vepřového masa na houbách
food.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.