Máte rádi pikantnější chutě? Pak se vám bude tento recept určitě zamlouvat, je totiž doslova plný různorodých pikantních akcentů. Vedle chilli se v polévce představí zázvor a také výrazný koriandr. Nenajdete moc lepších kombinací na podzimní rýmičky.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 20 g másla
- ½ lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 najemno nakrájená cibule
- 1 větší brambora
- svazek nasekaného koriandru (zvlášť listy a stonky)
- 500 g mraženého hrášku
- 50 g hrachových klíčků (plus nějaké na ozdobu)
- 750 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 200 g zakysané smetany
- šťáva z jednoho citronu
- sůl
Postup:
- Na mírném ohni rozehřejte olej společně s máslem, přidejte kmín, zázvor a chvíli míchejte.
- Poté přidejte cibuli, brambory a stonky koriandru a dolijte trošičku vody, aby se zelenina nespálila. Míchejte zhruba 5 minut.
- Zeleninu zalijte vývarem a přidejte hrášek, výhonky a zbytek koriandru. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 3 minuty.
- Mezitím smíchejte chilli omáčku se zakysanou smetanou.
- Polévku sundejte z ohřevu a rozmixujte tyčovým mixérem. Poté ji dejte zpět na mírný oheň a dochuťte solí a citronovou šťávou.
- Podávejte v miskách či hlubokých talířích, do každé misky přidejte lžíci zakysané smetany s chilli a zasypte hrachovými klíčky.