Sladko-slaná karamelová panna cotta

Sladko-slaná karamelová panna cotta

Chuť slaného karamelu v kombinaci s italskou panna cotta tvoří neodolatelnou kombinaci. Vyzkoušením tohoto receptu jistě nikoho neurazíte, ba naopak!

Ingredience

  • 2 plátky želatiny
  • 300ml smetany ke šlehání
  • 100ml mléka
  • 100g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence nebo 1 ks vanilkového lusku
  • Špetka mořské soli
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku ořechů (vlašské, mandle, kešu)

Postup

  • Plátky želatiny namočte ve studené vodě asi na 10 minut.
  • V kastrůlku smíchejte smetanu, mléko, vanilkovou esenci či vnitřek lusku a přiveďte těsně pod bod varu.
  • Na pánvi připravte cukr s polévkovou lžicí vody a nechte rozpustit dokud směs nechytne jantarovou barvu.
  • Směs na pánvi nemíchejte, pokud se utvoří hrudky, pouze otáčivým pohybem pánev promíchejte.
  • Opatrně přidejte smetanovou směs ke směsi karamelové a za stálého míchaní směs vařte, než se vše spojí.
  • Pokud karamel ztuhne, míchejte a opět se roztaví.
  • Přidejte okapané želatinové plátky, mořskou sůl a dobře promíchejte.
  • Rovnoměrně rozdělte do kelímků či skleniček a dejte chladit do ledničky ideálně přes noc.
  • Karamelové pralinky připravíte tak, že ve lžíci vody na pánvi rozpustíte cukr, přidáte nasekané ořechy.
  • Vařte dokud se ořechy rovnoměrně neobalí karamelem.
  • Ořechovou směs dáte na alobal a necháte vychladnout.
  • Po vychladnutí rozdrtíte válečkem.
  • Ztuhlou panna cottu posypte karamelovými ořechy a můžete podávat.
Panna Cotta ve sklenici s karamelem
Zdroj: mariasmenu.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.