Žampionový krém je nestárnoucí klasika. Polévka, kterou si snadno můžete připravit kdykoliv během roku.
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 400 g čerstvých žampionů
- olej
- 1 cibule
- 2 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- 700 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- tymián
POSTUP
- Žampiony očistěte, jeden rozkrájejte na plátky a dejte je stranou, ostatní pokrájejte na malé kousky.
- V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli.
- Přidejte kousky žampionů, osolte, přidejte špetku tymiánu a poduste dokud nezměknou a nepustí vodu.
- Zaprašte moukou, pár minut opékejte a zalijte vývarem.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 15 minut.
- Přilijte smetanu a provařte.
- Odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Plátky žampionu orestujte na másle dozlatova.
- Polévku servírujte ozdobenou čerstvým tymiánem a plátky žampionu.