Tradiční kuřecí vývar

Tradiční kuřecí vývar

Máte doma zbytky kuřecích kostí, masa či droby? Využijte je a připravte si svůj zdravý kuřecí vývar plný zdraví prospěšných látek.

Ingredience

  • 1 malé kuře (1-1,5 kg)
  • 1 ks velké cibule – nakrájená na čtvrtky
  • 2 ks středně velké mrkve – oříznutá a nakrájená na velké kusy
  • 2 ks stonků celeru – ořezaný a nakrájený na velké kusy
  • 8 ks větviček petrželky
  • 4 ks větviček tymiánu
  • 1 ks stroužku česneku
  • 6 ks pepřů
  • 1 ks bobkového listu

Postup

  • Dejte kuře do velkého hrnce (spíše vysokého a úzkého).
  • Podlijte jej studenou vodou (asi 8 šálků).
  • Přiveďte vodu k varu a sbírejte a vyhoďte všechnu pěnu, co vyplave na hladinu.
  • Vařte alespoň 30 minut.
  • Přidejte cibuli, mrkev, celer a vařte ještě 1 a půl hodiny.
  • Do zbývajícího času 30-45 minut přidejte do hrnce veškeré koření a bylinky.
  • Vařte a duste, dokud není kuře jemné a vývar silný a chutný.
  • Přesuňte kuře a zeleninu do velké mísy a vývar osolte.
  • Maso natrhejte/nakrájejte, zbavte se kůže a kostí a použijte ho do polévky či jiného pokrmu.
  • Vývar ještě sceďte pro odstranění veškerých zbytků, které ve vývaru zůstaly.

TIP: Vývar můžete vložit do sklenic, dát do lednice na 5 dní a poté zmrazit až na 3 měsíce.

Čirý kuřecí vývar
Zdroj: pixabay.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.