Máte doma zbytky kuřecích kostí, masa či droby? Využijte je a připravte si svůj zdravý kuřecí vývar plný zdraví prospěšných látek.
Ingredience
- 1 malé kuře (1-1,5 kg)
- 1 ks velké cibule – nakrájená na čtvrtky
- 2 ks středně velké mrkve – oříznutá a nakrájená na velké kusy
- 2 ks stonků celeru – ořezaný a nakrájený na velké kusy
- 8 ks větviček petrželky
- 4 ks větviček tymiánu
- 1 ks stroužku česneku
- 6 ks pepřů
- 1 ks bobkového listu
Postup
- Dejte kuře do velkého hrnce (spíše vysokého a úzkého).
- Podlijte jej studenou vodou (asi 8 šálků).
- Přiveďte vodu k varu a sbírejte a vyhoďte všechnu pěnu, co vyplave na hladinu.
- Vařte alespoň 30 minut.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer a vařte ještě 1 a půl hodiny.
- Do zbývajícího času 30-45 minut přidejte do hrnce veškeré koření a bylinky.
- Vařte a duste, dokud není kuře jemné a vývar silný a chutný.
- Přesuňte kuře a zeleninu do velké mísy a vývar osolte.
- Maso natrhejte/nakrájejte, zbavte se kůže a kostí a použijte ho do polévky či jiného pokrmu.
- Vývar ještě sceďte pro odstranění veškerých zbytků, které ve vývaru zůstaly.
TIP: Vývar můžete vložit do sklenic, dát do lednice na 5 dní a poté zmrazit až na 3 měsíce.