Oblíbená a velmi rychlá klasika, o to více chutná, protože je připravená z domácího těsta.
INGREDIENCE
těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 150 ml vlažné vody
- 50 ml oleje
- sůl
náplň
- 1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek
- 200 g orestované strouhanky
- cukr
- skořice
- rozinky
- ořechy
- rum
- máslo
POSTUP
- Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vlažnou vodu, přidáme vejce, olej a špetku soli a zpracujeme spíše řidší těsto.
- Mísu vymažeme olejem, těsto do ní vložíme, pomažeme ještě trochou oleje a přikryjeme potravinářskou fólií.
- Necháme přes noc odpočinout.
- Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s cukrem, skořicí, strouhankou, ořechy a rozinkami namočenými v rumu.
- Na pracovní plochu rozprostřeme větší utěrku, posypeme ji moukou a položíme na ni těsto.
- Těsto rozválíme a poté pomoučněnýma rukama dotenka vytahujeme.
- Plát těsta zlehka pomažeme rozpuštěným máslem, rozložíme na něj připravenou náplň z jablek a opatrně zavineme.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 20–25 minut.