INGREDIENCE
- 200 g bílého jogurtu
- 280 g hladké bezlepkové mouky nebo směsi
- špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
- 30 g másla
- 1 vejce na potření
náplň
- 200 g máku
- 1/4 l mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- lžíce rumu
- špetka mleté skořice
- citronové šťáva i kůra
- případně rozinky nebo vypeckované třešně
POSTUP
- V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou.
- K sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto.
- Ve chvíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama.
- Těsto zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.
- Mezitím si připravíme náplň.
- Umletý mák dáme do kastrůlku.
- Zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepelného zdroje.
- Vmícháme cukr krupici a vanilkový cukr, ochutíme skořicí, rumem a citronovou kůrou.
- Náplň by měla být hustší, zdá-li se nám řídká, zahustíme ji například jemně strouhaným kokosem (moučkou).
- Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme ho na 2 poloviny.
- Z každé vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami.
- Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít rozinky nebo vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
- Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180°C.