Populárním receptem v mnoha evropských zemích jsou právě vanilkové rohlíčky, které mají mnoho variant. V Německu jsou rohlíčky, známé jako „Vanillekipferl“, pečené s mletými mandlemi a nakonec polomáčené v čokoládě. A my si je teď také zkusíme.
Ingredience
- 1 hrnek (250 ml) másla pokojové teploty
- ¾ hrnku (180 ml) moučkového cukru
- ¼ hrnku (60 ml) krystalového cukru
- 1 čajová lžička (5 ml) mandlového nebo vanilkového extraktu
- 1 a ½ (375 ml) hladké mouky
- ¾ hrnku (180 ml) mandlové mouky
- ¼ čajové lžičky soli
- 300g mléčné čokolády
Postup
- Smíchejte máslo, ¼ šálku (60 ml) moučkového cukru, krystalový cukr a mandlový nebo vanilkový extrakt.
- V další misce rozšlehejte mouku a sůl, přidejte směs mouky do směsi másla.
- Míchejte, dokud nevznikne těsto.
- Polévkovou lžící nabírejte po kouscích těsto a tvarujeme do půlměsíčků – rohlíčků, přičemž konce mírně zužujte.
- Rohlíčky vykládejte plech vyložený pečícím papírem s rozestupem 1 palce.
- Nechte chladit po dobu 45 minut.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Rohlíčky pečte po dobu 12-14 minut, nebo dozlatova.
- Zcela vychladlé rohlíčky ponořte z poloviny do rozpuštěné čokolády a vracejte zpět na plech, aby čokoláda ztuhla.
- Můžete také vložit na 5 minut do ledničky.
- Nakonec pomocí sítka posypte moučkovým cukrem zbylou polovinu rohlíčku.
- Rohlíčky skladujte na chladném místě.