Pokud v řeznictví narazíte na vyšší kus vepřového bůčku, neváhejte a zkuste tento recept. Jde o obdobu italské Porchetty – několikanásobně levnější, ale chuťově naprosto dokonalý.
Ingredience
- 2 kg vepřového bůčku bez kosti
- 2 PL fenyklových semínek
- 80 g sušených brusinek
- ½ ČL soli
- 1 ½ PL oleje
- 3 stroužky česneku
- 2 ČL chilli vloček
- ¼ ČL rozmarýnu
- 5 lístků sušené šalvěje
Postup
- Semínka fenyklu osmažte na sucho v pánvi na mírném plameni dokud se nerozvoní, zhruba 2 minuty
- Rozmixujte dohladka koření, bylinky, osmažená fenyklová semínka, sůl, olej, brusinky a česnek
- Vepřový bok omyjte a osušte a podélně ho rozřízněte téměř do konce. 2-3 cm masa nechte neporušené
- Plát masa důkladně potřete brusinkovou pastou
- Srolujte ho tak, že kůže zůstane na povrchu a obmotejte kuchyňským provázkem
- Nechte odpočinout v lednici minimálně hodinu
- Troubu předehřejte na 200° a vepřový bok v pekáčku pečte 30 minut
- Poté snižte teplotu na 180° a pečte další hodinu a půl až dvě hodiny
- Maso vyndejte z trouby a nechte ho ještě 10 minut dojít pod alobalem, teprve poté opatrně krájejte na plátky
- Podávejte s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory