Ojedinělou chuť fíkovo-ořechovým sušenkám dodávají muškátový oříšek, skořice a hřebíček.
Dejte pozor na to, jaké fíky kupujete. Ideální jsou měkké. Pokud jsou fíky ale příliš tvrdé a vysušené, je dobré je dát na 5 minut do vařící vody předtím, než je budete dávat do těsta.
Fíkové sušenky si zamilujete.
Čarovat můžete také bez fíků, existují i další skvělé recepty na vánoční sušenky.
INGREDIENCE
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky hřebíčku
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky soli
- 10 lžic nesoleného másla pokojové teploty
- 1/4 hrnku cukru krupice do těsta a 1 lžička cukru krupice na posypání
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžička strouhané pomerančové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek sušených fíků (odstraňte z nich stonky a rozkrájejte je na čtvrtiny)
- 1 hrnek vlašských ořechů (opečených a nasekaných nahrubo)
- 1 vaječný bílek (lehce rozklechtaný)
POSTUP
- Ve středně velké misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, muškátový oříšek, hřebíček, skořici a sůl.
- Ve velké misce utřete máslo s cukrem krupice a třtinovým cukrem. A přidejte dvě vejce.
- Do velké misky s utřeným máslem, cukrem a vejci dejte pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.
- Přidejte směs mouky s kořením, fíky a ořechy a vypracujte těsto.
- Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte ho na 40 minut do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180°C a pekáč vyložte pečicím papírem.
- Na pracovní desku si nasypte trochu hladké mouky, abyste mohli rozválet těsto.
- Rozválejte těsto na délku a šířku plechu, vložte ho na pečicí papír, potřete vaječným bílkem a posypte lžičkou cukru.
- Pečte asi 30 minut.
- Potom plech vytáhněte z trouby, nechejte těsto zhládnout a nakrájejte ho na čtverečky.
- Sušenky rozložte na plech a pečte ještě dalších 20 minut.