Bydleli jste chvíli ve Velké Británii a zalíbila se vám tradice v podobě vánočního pudinku?
V našich končinách k Vánocům neodmyslitelně patří vánočka a kapr, kdežto Britové si nedovedou představit Štědrý den bez pudinku.
INGREDIENCE
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek kandovaného ovoce
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek másla nastrouhaného najemno
- 1 hrnek strouhanky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek ořechů nasekaných najemno
- 1 lžička mleté skořice
- 1 hrnek mléka
- 1 velké vejce
- máslo na vymazání formy
POSTUP
- Smíchejte rozinky, kandované ovoce, mouku, máslo, strouhanku, cukr a ořechy. Poté přidejte mléko a vejce. Potom ještě i skořici. Jakmile se jednotlivé suroviny dokonale spojí, dejte hutnou směs do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy.
- Vrchní část formy zakryjte alobalem.
- Do většího hrnce dejte vodu. Do vody vložte formu tak, aby voda byla do maximálně 3/4 formy.
- Předehřejte si troubu na 150 °C.
- Hrnec s formou vložte do předehřáté trouby a nechejte pudink hodinu péct. Před koncem pečení sundejte alobal a ještě nechejte chvíli dopéct.
TIP: Ozdobte si tento pudink karamelem. Potřebujete 85 gramů másla, 100 gramů cukru, 200 ml smetany a 1 lžičku vanilkového extraktu. Všechno dejte do hrnce a přiveďte směs za stálého míchání k varu. Nechejte ji 2 až 3 minuty probublat, dokud se nerozpustí cukr. Jakmile je směs bledě karamelová a lehce zahuštěná, odstavte hrnec bokem a karamel nalijte na pudink a ozdobte ho ještě směsí ořechů.