Připomíná naši tradiční svíčkovou omáčku. Pro odvážné se nabízí možnost prošpikování masa kyselou okurkou, mrkví a špekem. Toto je zjednodušená, ale chutná verze.
INGREDIENCE:
- 500 g vepřové kýty
- 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 50 g cibule
- 25 g slaniny
- 50 g kyselých okurek
- 50 ml nálevu z okurek
- 50 g šunky v celku
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- sůl
- bobkový list
- celé koření
- pepř
- olej
POSTUP:
- Osolenou a opepřenou vepřovou kýtu si osmažte na trošce oleje ze všech stran.
- Maso dejte bokem a ve stejném hrnci si osmažte na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli.
- Poté přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli restujte, následně podlijte nálevem z okurek, přidejte celé koření a bobkový list.
- Přidejte zpět i maso a pod poklicí nechte dusit za občasného podlévání vodou do měkka.
- Až bude maso měkké, dejte jej bokem, omáčku propasírujte, zahustěte smetanou a vařte dalších 15 minut.
- Nakonec přidejte nakrájenou šunku a nastrouhanou okurku, vařte dalších 5 minut.
- Maso podávejte nakrájené na plátky s omáčkou a ideálně i s houskovým knedlíkem.