Tradiční koláčky jsou sice pracné, ale velmi chutné.
INGREDIENCE
na těsto pro 120 kusů
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1/4 lžičky soli
- 250 g změklého másla
- 2 vejce
- 30 g droždí
- 2 lžičky cukru
- 40 ml mléka
- 1 vejce na potření
- hladkou mouku na podsypání
- máslo na vymazání
Na dokončení
- 100 ml rumu
- 100 g másla
- moučkový cukr na obalení
na náplň jablečnou
- 2 jablka
- lžíci citronové šťávy
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžíce cukru krupice
- perník nebo piškoty na zahuštění
na náplň makovou
- 150 g mletého máku
- 150 g mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- lžičku skořice
- kůru z 1/2 citronu
- 2 lžíce rumu
na náplň tvarohovou
- 250 g tučného tvarohu v alobalu
- 2 lžíce cukru krupice
- lžičku vanilkového extraktu
- hrst rozinek
- 4 lžíce rumu
POSTUP
- Nejprve si připravíme náplně.
- Nastrouhaná neloupaná jablka podusíme s citronem, skořicí a oběma cukry doměkka a v případě potřeby zahustíme nastrouhaným perníkem nebo piškoty.
- Mák vmícháme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme pár minut do zhoustnutí.
- Oslaďte a ochuťte skořicí, citronovou šťávou a rumem.
- Tvaroh utřeme s cukrem, vanilkou a žloutkem, vmícháme z bílku ušlehaný tuhý sníh a nakonec i rozinky namočené v rumu.
- Poté si vyhřejeme troubu na 180 °C, plechy potřete máslem
- Připravíme těsto.
- Do mísy si připravíme obě mouky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, změklé máslo a vejce.
- V mističce pak zvlášť umícháme droždí s cukrem, až se kvasnice rozpustí, vmícháme teplé mléko a přidáme ho do mísy.
- Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak rychle vypracujeme hladké těsto.
- Dvě třetiny ho schováme v sáčku do lednice (nesmí nakynout) a zbytek vyválíme na pomoučené ploše na asi tři milimetry tlustý plát.
- Rozkrájíme ho na tři až pěticentimetrové čtverečky, na každý naneste pomocí cukrářského sáčku trochu náplně.
- Koláčkům pak uprostřed důkladně spojíme protilehlé růžky a klademe je na plech těsně vedle sebe.
- Hotové je na středu potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držely.
- Pečeme je asi 15 minut.
- Ještě horké je pak potřeme nebo máčíme v rozpuštěném másle s rumem a sypeme moučkovým cukrem .
- Koláčky vydrží v uzavřené dóze vláčné minimálně tři dny.