Svatební koláče vázané

Svatební koláče vázané

Tradiční koláčky jsou sice pracné, ale velmi chutné.

INGREDIENCE

na těsto pro 120 kusů

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 1/4 lžičky soli
  • 250 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 30 g droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 40 ml mléka
  • 1 vejce na potření
  • hladkou mouku na podsypání
  • máslo na vymazání

Na dokončení

  • 100 ml rumu
  • 100 g másla
  • moučkový cukr na obalení

na náplň jablečnou

  • 2 jablka
  • lžíci citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce cukru krupice
  • perník nebo piškoty na zahuštění

na náplň  makovou

  • 150 g mletého máku
  • 150 g mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
  • lžičku skořice
  • kůru z 1/2 citronu
  • 2 lžíce rumu

na náplň tvarohovou

  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
  • 2 lžíce cukru krupice
  • lžičku vanilkového extraktu
  • hrst rozinek
  • 4 lžíce rumu

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme náplně.
  2. Nastrouhaná neloupaná jablka podusíme s citronem, skořicí a oběma cukry doměkka a v případě potřeby zahustíme nastrouhaným perníkem nebo piškoty.
  3. Mák vmícháme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme pár minut do zhoustnutí.
  4. Oslaďte  a ochuťte skořicí, citronovou šťávou a rumem.
  5. Tvaroh utřeme s cukrem, vanilkou a žloutkem, vmícháme z bílku ušlehaný tuhý sníh a nakonec i rozinky namočené v rumu.
  6. Poté si vyhřejeme troubu na 180 °C, plechy potřete máslem
  7. Připravíme těsto.
  8. Do mísy si připravíme obě mouky, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, změklé máslo a vejce.
  9. V mističce pak zvlášť umícháme droždí s cukrem, až se kvasnice rozpustí, vmícháme teplé mléko a přidáme ho do mísy.
  10. Rukama nebo robotem s hnětacími háky pak rychle vypracujeme hladké těsto.
  11. Dvě třetiny ho schováme v sáčku do lednice (nesmí nakynout) a zbytek vyválíme na pomoučené ploše na asi tři milimetry tlustý plát.
  12. Rozkrájíme ho na tři až pěticentimetrové čtverečky, na každý naneste pomocí cukrářského sáčku trochu náplně.
  13. Koláčkům pak uprostřed důkladně spojíme protilehlé růžky a klademe je na plech těsně vedle sebe.
  14. Hotové je  na středu potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby lépe držely.
  15. Pečeme je asi 15 minut.
  16. Ještě horké je pak potřeme nebo máčíme v rozpuštěném másle s rumem a sypeme moučkovým cukrem .
  17. Koláčky vydrží v uzavřené dóze vláčné minimálně tři dny.
Svatební koláče vázané

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.