Jsou to posvícenské koláče s dvojí náplní. Jedna se skrývá uvnitř, zabalená do těsta, druhá je pak nahoře na koláči posypaná drobenkou.
Na první pohled tak vypadají jako obyčejné koláče, o to větší překvapení, když do nich kousnete.
INGREDIENCE
na těsto
- 100 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- 50 g cukru krupice
- citronová kůra
- 2 žloutky
- 50 g másla
na náplně
- tvarohová a povidlová – viz.předchozí recepty
na drobenku
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
POSTUP
- Do vlažného mléka dáme lžíci cukru a přidejte rozdrobené droždí.
- Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do mísy prosejeme mouku, přidejte sůl, muškátový oříšek, zbytek cukru a citronovou kůru, dobře promícháme.
- Máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
- Vzešlý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme žloutky a začneme zpracovávat těsto.
- Po chvilce přidáme rozpuštěné máslo a pokračujeme v hnětení.
- Vypracujeme vláčné a nelepivé těsto.
- Dáme do mísy, lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 30-40 minut kynout.
- Pak těsto propracujeme a necháme znovu dalších 30 minut kynout.
- Připravíme si náplně a drobenku.
- Mouku s cukrem dáme do mísy a promícháme.
- Přidáme na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujeme drobenku.
- Troubu předehřejeme na 190 °C, dva plechy si vyložíme pečícím papírem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 20 kousků.
- Každý kousek zmáčkneme do placičky, dáme lžičku tvarohové náplně a zabalíme.
- Spojem dolů položíme na připravený plech.
- Takto připravené kousky necháme na plechu 15 minut kynout.
- Do každého kousku pak uděláme důlek, opatrně prsty promáčkneme střed a okraje pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
- Naplníme švestkovými povidly a posypeme drobenkou.
- Dáme péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut do zlatova.