Klasika ve formě kynutého těsta potěší naprosto každého.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 500 gramů polohrubé mouky
- 1 kostka kvasnic
- 80 gramů cukru krupice
- 250 mililitrů mléka
- 1 vejce
- špetka soli
Posýpka:
- 75 gramů jemných ovesných vloček
- 600 gramů borůvek
- 60 gramů polohrubé mouky
- 75 gramů másla
- 75 gramů cukru krupice
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte těsto, které je časově náročnější.
- Do mísy rozdrobte kostku kvasnic, kterou přelijte vlažným mlékem.
- Na kvasnice s mlékem nasypte 10 gramů cukru a trochu zamíchejte – nechte 15 minut odstát, vzejde vám kvásek.
- Do druhé mísy nasypte mouku, kterou prosejte.
- Přidejte vzniklý kvásek společně s ostatními ingrediencemi na těsto.
- Všechno dobře promíchejte – mělo by vzniknout vláčné těsto, které je potřeba pořádně vyhnětat.
- Hotové těsto uložte na teplé místo, zasypte moukou a přikryjte utěrkou – nechte půl až třičtvrtě hodinky kynout.
- Mezitím si připravte borůvky – umyjte je a v sítku je nechte okapat.
- Ovesné vločky s moukou, cukrem a máslem promíchejte tak, aby vznikla drobenka.
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů a připravte si formu či plech na koláč.
- Nakynuté těsto vložte do formy – pomocí prstů jej rovnoměrně rozprostřete.
- Nasypte na těsto borůvky a zasypte připravenou drobenkou.
- Takto připravený koláč nechte stát 15 minut a poté jej vložte do trouby.
- Pečte asi dalších 30 minut.