Taky máte rádi koláče s křupavou drobenkou? Upečte si tento recept – je rychlý a jednoduchý.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
- ¾ hrnku cukru krupice
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo semínek z vanilkového lusku
- ½ kávové lžičky citronové kůry
- ½ hrnku másla pokojové teploty
- 2 vejce
- švestky
Drobenka:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- ½ hrnku cukru krupice
- ¼ kávové lžičky mleté skořice
- ½ hrnku másla pokojové teploty
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
- V misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
- Přidejte cukr, vanilkový extrakt, čerstvou citronovou kůru, máslo a vejce.
- Všechny ingredience vymíchejte do hladkého a krémovitého těsta.
- Připravte si kulatou formu o průměru 22 centimetrů – vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Těsto rovnoměrně vylijte na připravenou formu.
- Švestky očistěte a nakrájejte na plátky.
- Opatrně je začněte uspořádaně skládat na těsto ve formě.
- Jakmile máte hotovo, připravte si drobenku.
- Do misky vložte mouku, cukr, skořici – vše smíchejte.
- Poté k sypké směsi dejte máslo pokojové teploty a ingredience spojte – měly by vzniknout drobky, podle hustoty přisypte mouku nebo máslo.
- Vzniklou drobenku nasypte na švestky v koláči.
- Pečte po dobu 50 minut na 180 stupňů – dokud horní část lehce nezezlátne.