Koláč se švestkami a drobenkou

Koláč se švestkami a drobenkou

Taky máte rádi koláče s křupavou drobenkou? Upečte si tento recept – je rychlý a jednoduchý.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 kávovou lžičku prášku do pečiva
  • ¾ hrnku cukru krupice
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo semínek z vanilkového lusku
  • ½ kávové lžičky citronové kůry
  • ½ hrnku másla pokojové teploty
  • 2 vejce
  • švestky

Drobenka:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku cukru krupice
  • ¼ kávové lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku másla pokojové teploty

Postup přípravy:

  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů. 
  • V misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva.
  • Přidejte cukr, vanilkový extrakt, čerstvou citronovou kůru, máslo a vejce.
  • Všechny ingredience vymíchejte do hladkého a krémovitého těsta.
  • Připravte si kulatou formu o průměru 22 centimetrů – vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
  • Těsto rovnoměrně vylijte na připravenou formu.
  • Švestky očistěte a nakrájejte na plátky.
  • Opatrně je začněte uspořádaně skládat na těsto ve formě.
  • Jakmile máte hotovo, připravte si drobenku.
  • Do misky vložte mouku, cukr, skořici – vše smíchejte.
  • Poté k sypké směsi dejte máslo pokojové teploty a ingredience spojte – měly by vzniknout drobky, podle hustoty přisypte mouku nebo máslo.
  • Vzniklou drobenku nasypte na švestky v koláči.
  • Pečte po dobu 50 minut na 180 stupňů – dokud horní část lehce nezezlátne.
koláč pečený se švestkami a posypaný drobenkou
Zdroj foto: ouhosher.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.