Makový koláč se švestkami je ideální volbou, pokud si chcete užívat chladné dny s horkým čajem a dobrou knihou.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 120 gramů žitné mouky
- 1 polévková lžíce hnědého cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- malá špetka soli
- 65 gramů másla
- 1 polévková lžíce medu
- 1 žloutek
Náplň:
- 200 mililitrů mléka,
- vanilkový lusk
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 200 gramů máku
- 1 bílek
- 4–5 švestek
- 2 polévkové lžíce vanilkového cukru
- 1 čajová lžička skořice
Postup přípravy:
- Nejdříve smíchejte všechny suché ingredience – mouku, hnědý cukr, skořici a sůl a promíchejte je.
- Do sypké směsi vložte na kostky nakrájené máslo a vymíchejte v drobivé těsto.
- Přidejte med a žloutek a vše promíchejte, dokud se nevytvoří klasické těsto.
- Těsto rovnoměrně natlačte do kulaté formy, několikrát jej propíchněte vidličkou a vložte do lednice na půl hodiny.
- Mezitím si připravte švestky, které omyjte, zbavte nežádoucích předmětů a každou švestku nakrájejte na 4-6 plátků.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Hotové těsto vložte do trouby a nechte ho péct 10 minut.
- Mezitím si připravte náplň.
- Nalijte mléko do hrnce a začněte ho zahřívat.
- Přidejte med, cukr, skořici a semínka z vanilkového lusku.
- Vše promíchejte dohromady, jakmile se budou po stranách hrnce tvořit bublinky, přidejte umletý mák, chvilinku povařte a nechte zchládnout.
- V další míse vyšlehejte vaječný bílek do tuhého sněhu a opatrně jej vmíchejte do vychladlé náplně.
- Celou směs natřete na předpečený koláč a vložte jej znovu do trouby.
- Pečte asi 50 minut na 165 stupňů.