Švestkové koláče s mandlemi

Švestkové koláče s mandlemi

Budete potřebovat:

  • 150 gramů másla
  • 150 gramů cukru krupice
  • 240 gramů mandlové moučky
  • 3 vejce
  • 2 čajové lžičky pomerančového likéru
  • nastrouhaná pomerančová kůra
  • ¼ čajové lžičky mandlové esence
  • ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 75 gramů hladké mouky
  • 4 větší švestky nakrájené na osminky
  • 300 mililitrů smetany ke šlehání
  • ½ čajové lžičky kardamonu
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů a připravte si formu na pečení.
  • Máslo s cukrem vyšlehejte tak, aby směs měla krémovou konzistenci.
  • Postupně do této směsi přidávejte mandlovou moučku.
  • V další míse smíchejte vejce, pomerančovou kůru, mandlovou esenci, prášek do pečiva a sůl a taktéž vyšlehejte s postupným přidáváním mouky.
  • Obě směsi nakonec spojte dohromady, pořádně promíchejte a nalijte do formy.
  • Připravené švestky promíchejte s moučkovým cukrem a opatrně je vkládejte na těsto.
  • Pečte po dobu 40 minut na 160 stupňů.
  • Jakmile je koláč hotový, nechte ho alespoň 10 minut vychladnout.
  • Mezitím si připravte šlehačku.
  • Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a kardamonem – pozor, ať smetanu nepřešleháte.
  • Koláč podávejte mírně teplý se sladkou smetanou.
koláč pečený se švestkami, posypaný mandlemi a moučkovým cukrem
zdroj foto: post-gazette.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.