Milujete koláče s drobenkou? Když zvládnete svůj první kousek, už nebudete chtít měnit! Pokud vám i přesto zbylo dost rybízu, vyzkoušejte recepty na rybízové moučníky a marmelády.
Budete potřebovat:
Na koláčové těsto:
- 1, 5 hrnku hladké mouky
- ¾ hrnku másla
- špetka soli
- trošku velmi studené vody
Na drobenku:
- ½ šálku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- ¾ šálku mouky
- 1/3 šálku změklého másla
Na náplň:
- půl kila rybízu
- půl šálku cukru
- půl šálku mouky
- 1 lžička citronové šťávy
- ¼ lžičky mleté skořice
Postup přípravy:
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Nejprve budete připravovat koláčové těsto: smíchejte máslo, mouku a sůl. Prohněťte těsto, až z něj vznikne hmota podobná drobence. Velmi pomalu přilévejte ledovou vodu a vytvořte hladké těsto.
- Dejte si pozor, aby nebylo těsto lepivé a příliš mokré. Stále musí mít tendenci být sypké. Nachystejte si formu na pečení a vyložte ji papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou. Těsto krátce vyválejte a položte do nádoby na pečení. Těsto propíchejte vidličkou.
- Poté je přikryjte pečicím papírem a použijte fazole nebo jiné luštěniny k zatížení, aby vám těsto příliš nevyběhlo. Pečte čtvrt hodiny.
- Přichystejte si drobenku: všechny ingredience rukou dobře smíchejte, až vám vznikne drobivá směs. Nechejte si ji připravenou na pozdější posypání.
- Nachystejte si náplň: cukr, mouku a mletou skořici smíchejte. Přidejte lžičku citronové šťávy a znovu promíchejte. Nakonec vsypejte omytý a osušený rybíz a krátce promíchejte.
- Na vychladlý koláčový základ nasypejte rybízovou směs.
- Koláč vložte do trouby a pečte čtvrt hodiny.
- Vyjměte koláč z trouby a posypejte jej stejnoměrně drobenkou.
- Pečte dalších 15 minut.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte vychladnout v pokojové teplotě.