Špenát je výborný k přípravě mnoha slaných jídel a “zákusků”, nemyslíme tím jen špenát s bramborovým knedlíkem a uzeným masem. Koláč se špenátem můžete použít jako hlavní jídlo, ale výborně se hodí i na svačinu.
Budete potřebovat:
Na těsto:
- formu na pečení v rozměrech okolo 36 x 13 centimetrů
- 125 gramů studeného másla
- 225 gramů celozrnné špaldové mouky
- 3 vaječné žloutky
- 1 až 2 lžíce vody
- tymián
- sůl
- máslo na vymazání pečící formy
Na náplň:
- 300 ml 30% smetany
- 80 gramů čerstvého špenátu
- 100 gramů strouhaného parmezánu
- 2 vejce
- tymián
- pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Z proseté mouky, másla, soli, žloutků, tymiánu a vody si v míse vypracujte hladké těsto.
- Připravené těsto obalte fólií a dejte asi na 40 minut do lednice.
- Těsto vyndané z lednice vyválejte na tloušťku asi 5 milimetrů a vložte do formy na pečení vymazané máslem.
- Přebytečné okraje těsta odřízněte.
- Těsto jemně propíchejte vidličkou, překryjte pečícím papírem a dejte na něj zátěž (vhodné jsou fazole či hrách). Těsto se během pečení nebude zvedat.
- V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.
- Poté odstraňte zátěž a pečící papír a na těsto vložte špenát.
- Koláč zalijte směsí vajec, smetany, strouhaného parmezánu a tymiánu. Dochuťte solí dle potřeby.
- Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut.