Nechte se inspirovat receptem na skvělý koláč z meruněk, který se od toho klasického značně liší.
Budete potřebovat:
- 2 čajové lžičky sušeného droždí
- ⅛ hrnku teplé vody
- 165 gramů změklého másla
- ⅓ hrnku hladké mouky
- 2 žloutky
- 2 bílky
- ¼ hrnku zakysané smetany
- ¾ hrnku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
- ½ hrnku cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ½ hrnku meruňkového džemu nebo čerstvého meruňkového pyré
- ¼ lžičky vinného kamene – koupíte ve zdravé výživě
- moučkový cukr
- ¼ hrnku jemně nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
Postup přípravy:
- Kvasnice rozpusťte v ¼ hrnku teplé vody a odložte stranou.
- Připravte si formu na koláč – vyložte pečícím papírem.
- Mouku s máslem ušlehejte, přidejte žloutky, zakysanou smetanu a nakonec droždí.
- Všechno pořádně vymíchejte – těsto nechte alespoň 20 minut pod utěrkou nakynout.
- Těsto rozdělte na 3 stejné části.
- První díl těsta vložte do formy na koláč.
- V misce smíchejte nasekané ořechy, cukr a skořici – směs nasypte na těsto ve formě.
- Rozválejte si druhý díl těsta, kterým přikryjte ten první díl.
- Druhý díl těsta ve formě potřete meruňkovým džemem nebo meruňkovým pyré.
- Vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut při teplotě 180 stupňů.
- Těsně před tím, než bude koláč dopečený, vyšlehejte bílky – přidejte do nich vinný kámen a postupně zašlehávejte moučkový cukr – dle chuti.
- Tuhý sníh naneste na koláč, zasypte zbývajícími ořechy a vložte do trouby – sníh by měl pomalu zezlátnout.