Kynutý meruňkový koláč jinak

Kynutý meruňkový koláč jinak

Nechte se inspirovat receptem na skvělý koláč z meruněk, který se od toho klasického značně liší.

Budete potřebovat:

  • 2 čajové lžičky sušeného droždí
  •  ⅛ hrnku teplé vody
  • 165 gramů změklého másla
  • ⅓ hrnku hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • ¾ hrnku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
  • ½ hrnku cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice
  • ½ hrnku meruňkového džemu nebo čerstvého meruňkového pyré
  • ¼ lžičky vinného kamene – koupíte ve zdravé výživě
  • moučkový cukr
  • ¼ hrnku jemně nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů

Postup přípravy:

  • Kvasnice rozpusťte v ¼ hrnku teplé vody a odložte stranou. 
  • Připravte si formu na koláč – vyložte pečícím papírem.
  • Mouku s máslem ušlehejte, přidejte žloutky, zakysanou smetanu a nakonec droždí.
  • Všechno pořádně vymíchejte – těsto nechte alespoň 20 minut pod utěrkou nakynout.
  • Těsto rozdělte na 3 stejné části. 
  • První díl těsta vložte do formy na koláč.
  • V misce smíchejte nasekané ořechy, cukr a skořici – směs nasypte na těsto ve formě.
  • Rozválejte si druhý díl těsta, kterým přikryjte ten první díl. 
  • Druhý díl těsta ve formě potřete meruňkovým džemem nebo meruňkovým pyré.
  • Vložte do trouby a pečte asi 45-50 minut při teplotě 180 stupňů.
  • Těsně před tím, než bude koláč dopečený, vyšlehejte bílky – přidejte do nich vinný kámen a postupně zašlehávejte moučkový cukr – dle chuti.
  • Tuhý sníh naneste na koláč, zasypte zbývajícími ořechy a vložte do trouby – sníh by měl pomalu zezlátnout.
kulatý pečený koláč s meruňkami
Zdroj foto: thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.