Googlíte tipy na nové polévky? Pakliže jste ještě neměli tu s řapíkatým celerem, a máte rádi polévky ze zeleniny, ochutnejte. Tento recept je plný vitamínů, minerálů a údajně dokonce dokáže potlačit i migrénu.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1 cibule
- 4 velké stroužky česneku
- 6 hrnků na kousky (cca 3 cm dlouhé) nakrájeného řapíkatého celeru (pár lístků ponechte na ozdobu)
- 2 hrnky na kolečka nakrájených a oloupaných brambor (asi 1 cm tloušťky)
- 4 hrnky masového nebo zeleninového vývaru
- 1 hrnek vody
- 1 bobkový list
- 1 lžíce soli
- ½ lžičky pepře
- ¼ lžičky kajenského pepře
Na dekoraci:
- ¼ hrnku čerstvého kopru
- ½ hrnku čerstvé petrželky
- ½ hrnku zakysané smetany, bílého jogurtu
Postup:
- Do většího hrnce si dejte rozehřát olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli dozlatova (asi 5 minut).
- Občas ji promíchejte, aby se nepřipálila.
- Mezitím si nahrubo nakrájejte česnek, celer a brambory.
- Jakmile je cibule dozlatova orestovaná, přidejte česnek a restujte ještě 1-2 minuty, občas promíchejte.
- Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, oba pepře a přikryjte hrnec poklicí.
- Přiveďte polévku k varu, poté plamen ztlumte a nechte jen probublávat.
- Polévka je hotová asi po 10 minutách (jakmile bude všechna zelenina měkká).
- Rozmixujte tyčovým mixérem, nadekorujte dle libosti a můžete podávat.