Masové kuličky z mletého masa jsou nejen oblíbeným pokrmem Švédů, ale i Belgičanů, Norů a dalších obyvatel. V popularitu se dostávají i u nás.
Co říkáte na variantu s omáčkou z řapíkatého celeru? Z množství ingrediencí uvedených v receptu vám vyjde zhruba na 10 kuliček.
Ingredience:
- 375 g mletého masa (ideálně mix hovězího a vepřového)
- 1 lžíce strouhanky
- 2 střední stroužky česneku
- 2 lžíce najemno nasekané cibule
- 1 lžíce nastrouhaného sýru parmezánského typu
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- 1 vaječný žloutek
- 1 malá šalotka
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 sklenka suchého bílého vína
- 4 bobkové listy
- 2 větvičky tymiánu
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- pepř
- sůl
Postup:
- 1 česnek a šalotku si oloupejte a nasekejte nadrobno, dejte obojí do hrnce s 2 bobkovými listy a lžící másla.
- Pár minut restujte na středním ohni, dokud nebude šalotka dozlatova.
- Dosolte a opepřete.
- Orestovanou směs si dejte bokem do misky a nechte ji vychladnout (bobkové listy vyhoďte).
- Mleté maso smíchejte s vychladlou směsí šalotky a česneku, přidejte vaječný žloutek, strouhanku, nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a vše důkladně smíchejte.
- Z hotového těsta tvarujte vlhkýma rukama koule.
- Ty osmažte na rozpáleném zbytku másla ze všech stran dozlatova (otáčejte je ve směru hodinových ručiček, lépe se to pamatuje).
- Osmažené koule dejte bokem do nádoby a přikryjte alobalem.
- Pánev, kde jste koule smažili, neumývejte, budete ji stále potřebovat.
- Přidejte do ní zbytek másla a orestujte na něm cibuli, česnek, bobkové listy a větvičku tymiánu.
- Restujte asi 2-3 minuty, pak přidejte nasekaný celer, posolte a restujte další 3 minuty.
- Poté jej podlijte vínem, smetanou a přidejte zpět masové kuličky.
- Zamíchejte a nechte pod pokličkou vařit dalších 7 minut.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.