Recepty z horkovzdušné fritézy mohou být i sladké jako med. Americká sladká tečka. “Škoda, že jsou nezdravé.” To už si říkat nemusíte. Pojďme smažit zdravěji.
Ingredience:
Na těsto:
- olej ve spreji
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku cukru
- kostka droždí
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- špetka soli
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na vanilkovou polevu:
- 1 hrnek cukru moučka
- 60 ml mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovou polevu:
- 3/4 hrnku cukru moučky
- 1/4 hrnku kakaa
- 3 lžíce mléka
Na skořicovou polevu:
- 1/2 hrnku cukru (krupice)
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Postup:
- Do vlažného mléka přidejte lžičku cukru a rozdrobte droždí.
- Nechte kynout asi 8 minut.
- Mouky si smíchejte se solí.
- Ve větší míse si vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilku, pak vykynutý kvásek a nakonec mouku smíchanou se solí.
- Těsto důkladně prohnětejte.
- Nechte jej kynout na teplém místě zhruba 1 hodinu.
- Poté si těsto vyválejte na pomoučeném vále na zhruba 1 a půl cm hrubou placku.
- Vyberte si hrnek o takovém průměru, aby se do fritézy vlezly alespoň 2 donuty současně.
- Z těsta si vykrájejte kruhy, poté si menším hrnečkem (štamprlí) vykrojte díry uprostřed.
- Vykrojené donuty přikryjte a nechte ještě další hodinu kynout.
- Vystřihněte si kousek pečicího papíru, dejte jej do nádoby fritézy, na něj položte dva donuty a dejte péci na 190°C po dobu 6 minut.
- Takto postupujte se všemi donuty.
- Nakonec je máčejte do vámi zvolené polevy.
- Jak na náplně? Čokoládovou a vanilkovou stačí vytvořit smícháním ingrediencí.
- Skořicová je také jednoduchá. Smíchejte cukr a skořici. Touto směsí posypte donuty potřené máslem.