Salát z pečené červené řepy je skvělou variantou pro lehké obědy večeře, ale i předkrmy. Pokud jste ještě žádný takový salát nejedli, doporučujeme ochutnat.
Ingredience:
- 4 upečené středně velké červené řepy
- 1,5 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1-2 stroužky česneku
- ½ hrnek hustého jogurtu řeckého typu
- 2 lžíce nasekaného kopru
Postup:
- Červenou řepu umyjte, osušte a dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete ji olivovým olejem a přikryjte alobalem.
- Pečte na 205°C po dobu minimálně 45 minut.
- Menší řepa je hotová rychleji, kontrolujte a otáčejte řepu i v průběhu pečení. Větší řepa se může péct až 2 hodiny.
- Upečenou řepu oloupejte, naporcujte na měsíčky nebo plátky.
- V míse si smíchejte ingredience na zálivku, tj. vinný ocet, cukr, olivový olej, sůl a pepř.
- Zálivku smíchejte s teplou řepou a nechte chladit v lednici, aby se dobře to rozleželo (cca 2 hodiny).
- Mezitím si připravte jogurtový dresing. Smíchejte prolisovaný česnek, s jogurtem, solí, pepřem a nasekaným koprem.
- Po vychlazení můžete servírovat.
- Ideální je jogurtový dresing navršit na řepu a posypat koprem.