Nemáte rádi krémové polévky, ale raději si vychutnáváte kousky nebo kusy? Tuto polévku mixovat nemusíte, je to jen na vás. Ale pozor, ta varianta s krémovou konzistencí tam stále zůstává. Jen si vyberte a experimentujte.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 1 velký pórek (jen bílá a světle zelená část)
- 6 stonků řapíkatého celeru
- sůl
- 280 g brambor
- 4 stroužky česneku
- větvička čerstvé petrželky
- větvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 7 hrnků vody nebo kuřecího vývaru
- čerstvě namletý pepř
Na ozdobu:
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- ¼ hrnek najemno nakrájeného celeru
Postup:
- Cibuli, pórek, brambory, česnek a celer si očistěte a nakrájejte.
- Na rozehřátém oleji si orestujte cibuli, pórek, celer a za občasného míchání vařte asi 10 minut.
- Přidejte ½ lžičky soli po prvních 5 minutách.
- Přidejte brambory, česnek a čerstvé bylinky (petrželku, tymián a bobkový list), promíchejte a podlejte vodou nebo vývarem.
- Přiveďte k varu a pod pokličkou vařte asi 30-40 minut do změknutí.
- Bylinky z polévky vyndejte a polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru (kdo nemá rád krémové polévky, mixování vynechá).
- Polévku dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte pokapanou olejem z vlašských ořechů a posypanou kousky celeru.