Čekáte velkou návštěvu nebo vás je doma hodně? Pak se vám určitě tato varianta receptu na strouhané hraběnčiny řezy na velký plech bude skvěle hodit. A co víc? Jsou opravdu dobré.
Ingredience:
- 1 jablko
- 2 lžičky kypřicího prášku do perníku
- 4 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 2 lžičky skořice
- 180 g moučkového cukru
- hrst rozinek
- 2 lžíce cukru
- 200 g másla
- hrst vlašských ořechů
- 2 lžíce plnotučného mléka
Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva, změklým máslem a cukrem.
- Přidejte žloutky (bílky dejte bokem), mléko, zamíchejte a 1/3 těsta dejte vychladit do lednice a 2/3 těsta do mrazáku (cca na 30 minut).
- ⅓ těsta si z lednice vytáhněte (zbytek vraťte do lednice) a rozválejte jej na tenkou placku dle velikosti vašeho plechu. (Vyberte plech o velikosti zhruba 35×45 cm.)
- Jablko si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přebytek šťávy si vymačkejte do sklenky (tu vypijte) a jablo rozprostřete po rozváleném těstě.
- Jablko posypejte směsí smíchané ze 2 lžic cukru a 2 lžiček skořice, dále rozinkami a nasekanými vlašskými ořechy.
- Bílky, které jste si dali bokem, nyní vyšlehejte do husta a rozprostřete jako další vrstvu na nastrouhané jablko.
- Zbytek těsta si vytáhněte z mrazáku a nastrouhejte na hrubém struhadle na sníh z bílků.
Dejte péct na 180°C na dobu asi 30 minut.