Výborné hraběnčiny řezy se sněhem z bílků musíte vyzkoušet. Budou se doslova rozplývat na jazyku.
Ingredience:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 3 velká vejce
- 3 velká jablka
- 2 lžíce strouhanky
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 g třtinového cukru
- 150 g bílého cukru
Postup:
- Mouku smíchejte se žloutky (bílky si dejte bokem), máslem, třtinovým cukrem, skořicí a vanilkou.
- S těstem pracujte rychle, aby se máslo co nejméně rozpustilo.
- Vytvořte bochník, zabalte jej do potravinářské fólie a dejte na 30 minut vychladit do lednice.
- Po vychlazení si oddělte ⅔ těsta, zbytek dejte zpět do lednice.
- Těsto si vyválejte na tenkou placku a umístěte jej na plech o velikosti 25×25 cm vyložený pečicím papírem.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na dobu 15 minut.
- Mezitím si oloupejte jablka, nastrouhejte je nahrubo a smíchejte je se lžičkou skořice.
- Bílky si vyšlehejte do husté konzistence. Když jsou téměř hotové, přidejte bílý cukr po lžících a šlehejte do husta.
- Na upečený korpus nasypejte strouhanku, navrch dejte jablka a zakryjte je bílky.
- Navrch nastrouhejte zbytek těsta a dejte zapéct na dalších 45 minut.