V asociaci s lineckým těstem si možná na poprvé vybavíte Vánoce. Dalším spojením může být slovo „naše” nebo „tradiční”. Možná je smíme nazvat jako babiččiny jablečné řezy.
Ingredience:
- 4 a ½ hrnku mletých vlašských ořechů (455 g)
- 3 hrnky hladké mouky
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
- 285 g chlazeného másla
- 1 a ⅔ hrnku cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- kůra z 1 citronu
Na náplň:
- ¼ hrnku strouhanky
- 2 hrnky jablečné marmelády
Na dokončení:
- 1 žloutek
- 1 lžička vody
- ⅔ hrnku mandlových lupínků (libovolné)
Postup:
- Do mixéru vsypejte ½ hrnku vlašských ořechů a ½ hrnku mouky a mixujte asi 15 sekund, aby se ořechy rozmixovaly.
- Zbytek mouky, skořici, hřebíček a sůl smíchejte a rozmixujte spolu se změklým máslem do jemně drobivého těsta.
- Přidejte cukr a rozmixované ořechy s moukou.
- Bokem si vymíchejte vejce, žloutek, citronovou kůru, vyšlehejte a přidejte taktéž k těstu.
- Z těsta vytvarujte bochník a rozdělte jej na 2 poloviny.
- Jednu polovinu těsta vložte do pečicím papírem vyložené formy (rozměr cca 22×30 cm) a rozprostřete pomocí rukou do tenka.
- Tento korpus dejte péct do trouby na 200 °C na dobu zhruba 15 minut.
- Mezitím, co se korpus peče, si připravte vrchní část korpusu.
- Mezi 2 vrstvami pečícího papíru si těsto vyválejte na asi 0,5 cm hrubou placku (zároveň by měla být asi o 2 cm větší než velikost plechu).
- Vyválené těsto dejte vychladiti na 20 minut do mrazáku.
- Po vychlazení jej nakrájejte na plátky o šířce zhruba 1 cm.
- Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanou strouhanku a potřete marmeládou.
- Vrch řezů libovolně ozdobte plátky zchlazeného těsta do tvaru mřížky.
- Potřete vejcem smíchaným s vodou a posypte mandlemi (libovolné).
- Dejte péct na dalších 45 minut dozlatova.