Linecké řezy s jablky

Linecké řezy s jablky

V asociaci s lineckým těstem si možná na poprvé vybavíte Vánoce. Dalším spojením může být slovo „naše” nebo „tradiční”. Možná je smíme nazvat jako babiččiny jablečné řezy.

Ingredience:

  • 4 a ½ hrnku mletých vlašských ořechů (455 g)
  • 3 hrnky hladké mouky
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky soli
  • 285 g chlazeného másla
  • 1 a ⅔ hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citronu

Na náplň:

  • ¼ hrnku strouhanky
  • 2 hrnky jablečné marmelády

Na dokončení:

  • 1 žloutek
  • 1 lžička vody
  • ⅔ hrnku mandlových lupínků (libovolné)

Postup: 

  • Do mixéru vsypejte ½ hrnku vlašských ořechů a ½ hrnku mouky a mixujte asi 15 sekund, aby se ořechy rozmixovaly.
  • Zbytek mouky, skořici, hřebíček a sůl smíchejte a rozmixujte spolu se změklým máslem do jemně drobivého těsta. 
  • Přidejte cukr a rozmixované ořechy s moukou.
  • Bokem si vymíchejte vejce, žloutek, citronovou kůru, vyšlehejte a přidejte taktéž k těstu. 
  • Z těsta vytvarujte bochník a rozdělte jej na 2 poloviny.
  • Jednu polovinu těsta vložte do pečicím papírem vyložené formy (rozměr cca 22×30 cm) a rozprostřete pomocí rukou do tenka.
  • Tento korpus dejte péct do trouby na 200 °C na dobu zhruba 15 minut.
  • Mezitím, co se korpus peče, si připravte vrchní část korpusu. 
  • Mezi 2 vrstvami pečícího papíru si těsto vyválejte na asi 0,5 cm hrubou placku (zároveň by měla být asi o 2 cm větší než velikost plechu).
  • Vyválené těsto dejte vychladiti na 20 minut do mrazáku. 
  • Po vychlazení jej nakrájejte na plátky o šířce zhruba 1 cm. 
  • Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanou strouhanku a potřete marmeládou.
  • Vrch řezů libovolně ozdobte plátky zchlazeného těsta do tvaru mřížky.
  • Potřete vejcem smíchaným s vodou a posypte mandlemi (libovolné).
  • Dejte péct na dalších 45 minut dozlatova.
linecké řezy s jablky
Zdroj: simplyrecipes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.