INGREDIENCE:
- 1 kg polohrubé mouky
- 1 hera
- 1 sklenice oleje
- 115 g cukru
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- 0,5 l mléka
- citronová kůra
- sůl
POSTUP:
- Tuk utřeme s cukrem a s vejci.
- Nastrouhanou mrkev vmícháme do mouky před přidáním vzešlého kvásku.
- Poté přidáme mléko a kvásek a cit. kůru.
- Nakonec přidáme mouku se solí.Zaděláme těsto, necháme 1/2 hodiny kynout.
- Dál těsto normálně zpracováváme a pečeme.
Z takto upraveného těsta můžeme péct plněné buchty nebo koláče, výborná je například kombinace s makovou náplní.
Bez náplně pečeme vdolečky, které po upečení potřeme marmeládou, sladké rohlíky nebo jinak tvarované neplněné pečivo.
Toto kynuté těsto se i dobře smaží, takže z něj můžeme vdolečky i smažit.