Rádi byste doplnili svůj jídelníček o zajímavou potravinu?
Pak vyzkoušejte naše recepty s cizrnou.
Nebude chybět tradiční hummus, úžasně křupavý falafel ani kari.
Dobrou chuť!
Naše recepty
Aby se nám cizrna dobře doměkka uvařila, je třeba ji předem máčet ve vodě, a to minimálně 10 – 12 hodin. Nejjlepší je tedy namočit ji přes noc a pak dát teprve vařit. Cizrnu solíme až nakonec.
Protože ke změknutí potřebuje cizrna var trvající alespoň 1 a půl hodiny, je lepší ji vařit v tlakovém hrnci.
Využití v kuchyni
Cizrnu používáme především do polévek nebo jako přílohu k masovým nebo jiným jídlům. Můžeme ji samostatně podávat spolu se zeleninou, vejci nebo masem. Z rozmělněné cizrny můžeme připravovat různé karbanátky nebo placičky.
Cizrna se dá využít i ve studené kuchyni, protože i po uvaření si uchovává křupavost. Hodí se proto do salátů, kde může tvořit základní surovinu nebo doplněk. Rozmělněná se využívá i do pomazánek.
Pokud jste si pomazánku z cizrny (tzv. hummus) zamilovali, vyzkoušejte i naše další tipy na luštěninové pomazánky.