11 oblíbených receptů na gril. Aneb co připravit na grilování?

Každý rok už všichni netrpělivě čekáme na léto. Na první letní koupání, opalování a hlavně první opékání, plné dobrého jídla a samozřejmě i pití.

Ať už si pochutnáváme na grilovaném kolenu či kuřeti, nebo jen na samotné grilované zelenině, vždy je to velký gastronomický zážitek a ještě ke všemu s vůní domova.

Vyzkoušejte těchto 11 nejlepších receptů na grilování, se kterými zazáříte jako masterchef!

Rady a tipy na grilování

Spousta lidí si myslí, že je grilování snadná záležitost a že jediným úkolem je, hodit maso na gril a občas ho otočit.

Tak to ale není. Pokud chcete, aby byl nejen výsledek ale i zážitek samotného grilování na top úrovni, následujte tipy od šéfkuchařů.

  •  Pokud nechcete při grilování zbytečný kouř, nepotírejte olejem rošt nebo mřížku, ale svůj steak.
  • Před samotnou akcí nechejte gril dobře rozpálit. Uhlí musí být řádně roztopené a mít popelavě šedou barvu.
  • Maso, které budete grilovat vyndejte z lednice alespoň 3 hodiny před jeho samotným zpracováním. Je vhodné, aby mělo pokojovou teplotu a proto ho nechejte pod látkovou utěrkou. Příliš studené maso by dostalo teplotní šok a ve výsledku by bylo tuhé a gumové.
  • Maso na gril nenaklepávejte, jelikož byste narušili svalová vlákna a maso by ztratilo šťavnatost.
  • Při grilování nebuďte zbrklí. Maso nechejte nejdříve dostatečně opéct než ho obrátíte, aby se nepřilepilo na rošt.
  • Na otáčení používejte speciální kleště. Vidličkami byste jej mohli propíchnout a vytekla by veškerá šťáva.
  • Po grilování maso pokládejte na dřevěný povrch, nejlépe na prkénko a nechejte jej 3-4 minuty odpočinout. Během těchto minut totiž dojde k rozprostření šťávy ze středu, kam se teplem stáhla. Všimněte si, že po krájení už žádná šťáva nevytéká.

Pokud nevíte, jakou marinádu použít, připravili jsme pro vás recepty na marinády na gril, ze kterých si jistě vyberete.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.