Máte rádi maso?
Jasně, že jo!
Všichni asi víme, že to nejlepší je voňavá domácí sekaná. Recepty v tomto článku vám ukážou různé skvělé varianty.
Pojďte je vyzkoušet s námi!
Naše recepty
Jak si správně vybrat maso na domácí sekanou?
Pokud chcete docílit opravdu kvalitní domácí sekané pečeně, pak si vybírejte čerstvé maso od řezníka. Polotovary z masa jsou často mimo maso doplněny o hydrolizovanou řepkovou bílkovinu, která se po tepelné úpravě mění v glutamáty. Navíc obsahuje mnohem více tuku, než bychom ve skutečnosti potřebovali.
U řezníka si maso nechte klidně namlít, a pokud máte mlýnek doma, dejte si tu práci. Bude to za to stát. Správný poměr masa a tuku navíc nepotřebuje žádného pojiva v podobě vajec.
Z vepřového masa doporučujeme smíchat tučnější vepřový bok spolu s vepřovou plecí. Hovězí maso je nejlepší zadní. To je šťavnatější a méně šlachovité než přední.
Ideálním poměrem hovězího a vepřového je 1:1, ale s poměry můžete experimentovat. Ke zvýšení šťavnatosti můžete přispět i přidáním slaniny nebo jiné uzeniny. Ke zvláčnění je dobré přidání brambor, housek namočených v mléce nebo ovesných vloček.
A jak to vlastně udělat, aby nám domácí sekaná držela tvar a během pečení nepopraskala? Pomáhá potření vodou nebo hořčicí. Nezbytné je i důkladné propracování směsi.
Domácí sekanou si můžete dát jen tak na kousek čerstvého chleba s hořčicí. Pokud ji volíte jako hlavní chod, ověřenými přílohami jsou zelí a brambor, bramborová kaše, rýže s omáčkou nebo třeba dušená zelenina.
Inspirovat se můžete kaší z brambor v mnoha podobách nebo zkuste náš recept na sladké zelí.
Tip: Věděli jste, že se dá sekaná udělat i v domácí pekárně? Ta nejen směs perfektně vymíchá, ale i upeče. Zajímá vás, co ještě pekárny umí? Podívejte se na recenzi o domácích pekárnách.
Aby sekaná při pečení nepopraskala, musí být dobře spojitá. Pár tipů pro vyšší spojitost:
- Osolte maso před umletím. Semelte jej dvakrát.
- Maso při zpracování nezahřívejte.
- „Pleskněte“ s masovou směsí několikrát o dno nádoby, ve které suroviny mícháte.
Hodně štěstí do pečení!
Velmi častou přílohou k sekané pečeni je bramborová kaše se zeleninovým salátem. Jak udělat nejenom výbornou bramborovou kaši, se můžete dočíst v našich ostatních receptech.
Jak sekaná dopadla? Podělte se s námi o své úspěchy v sekci komentářů pod článkem!