Meruňky konzervované v hrnci

Meruňky konzervované v hrnci
Příprava: 10 minut Vaření: 32 minut Počet porcí: 2

Nyní si můžete užívat chuť léta po celý rok. Zavařování meruněk v hrnci je jednoduchý a tradiční způsob, jak uchovat ovoce čerstvé a šťavnaté. Postup přípravy je rychlý, bezpečný a zachovává v ovoci veškerou jeho chuť a vitamíny. Užijte si radost z vlastnoručně zavařených meruněk, a to i v případě, že patříte mezi začínající kuchaře.

Ingredience

  • 1000 g meruněk
  • 800 ml vody
  • 400 g cukru
  • citronová kůra z 1 ks

Postup

  • Meruňky omyjte, rozpulte a zbavte je pecek. Do hrnce nalijte vodu smíchanou s cukrem, citronovou kůrou a směs zahřívejte přibližně 2 minuty, dokud se cukr úplně nerozpustí. 
  • Jakmile vznikne sirup, směs odstavte z tepla. Do sterilizovaných sklenic naskládejte poloviny meruněk řeznou stranou dolů. Obsah naplněných sklenic zalijte ještě horkým sirupem a sklenice nechte stát otevřené 30 minut. 
  • Meruňky mohou trochu sirupu nasáknout. V takovém případě je nutné ho doplnit tak, aby bylo ovoce zcela ponořené. Sklenice následně uzavřete sterilizovanými víčky a vložte je do hrnce, do kterého vlijte vodu až po víčka. 
  • Vodu přiveďte k varu a meruňky vařte 30 minut. Poté hrnec sejměte z tepla a sklenice nechte volně vychladnout před tím, než je z vody vyndáte. Zavařování meruněk v hrnci podle tohoto postupu vám zajistí, že budete mít čerstvé ovoce po ruce klidně i déle než rok. 
  • Čerstvost meruněk je podmíněna správným skladováním na temném a chladném místě. Po otevření sklenice se snažte ovoce zkonzumovat co nejdříve.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.