Knedlíky jsou tradiční českou přílohou hlavně k omáčkám.
Spoustu začínajících kuchařů se jich bojí, ale chce to jen dbát jistých zásad a zaručeně se povedou.
Připravili jsme si pro vás 5 snadných receptů na houskový knedlík včetně jednoho pro celiaky.
Užijte si to!
Naše recepty
Vařit ve vodě či v páře?
- Někdo knedlíky vaří ve vodě, jiný zase v páře.
- Jedním z rozdílů je vnější struktura knedlíků.
- Pokud knedlík vaříte rovnou ve vodě, jeho vnější strana bude lepkavá.
- Vaření v páře vám poskytne pěknou jednotnou strukturu s malými prasklinkami.
- Důležitá je také doba vaření knedlíku, ať už v páře či ve vodě.
- Pokud se knedlíky vaří příliš dlouho, ztvrdnou.
- Pokud je uvaříme a necháme v horké vodě nebo přikryté v horkém hrnci, knedlík se stáhne a ztvrdne.
- Nejprve sundejte hrnec ze sporáku, pak zvedněte poklici a vyndejte knedlíky.
- Nemělo by dojít k vyfouknutí, vnější slupka se může trochu srazit, ale ne natolik, aby to změnilo skutečnou strukturu knedlíku.
Houskové knedlíky můžeme podávat ke klasickým omáčkám např. koprové, rajské, okurkové. Ale vhodné jsou i k receptům s dušeným zelím s masem či k mnoha druhům gulášů.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!