Perfektní způsob jak servírovat kávu, to je styl affogato! Stačí vám pouhé dvě ingredience a můžete zcela změnit chuť a zážitek ze svého každodenního šálku kávy.
Přečtěte si o jeho originální receptuře, jak si ho připravit v pohodlí domova i čím ho ozvláštnit, aby váš chuťový zážitek byl co nejintenzivnější.
Co je to Affogato?
Je to bohatá, krémová pochoutka vyrobená ze dvou velmi odlišných chutí. Zatímco se affogato obecně považuje za dezert, někteří lidé věří, že affogato je nápoj. Pochází z Itálie, ale dnes se s ním můžete setkat po celém světě.
Affogato je dezert vyrobený ze dvou hlavních ingrediencí, a to vanilková zmrzlina a espresso. Slovo „affogato“ pochází z italštiny a doslova se překládá jako „utopený“. Což odpovídá i stylu, ve kterém se podává, protože tato sladkost není víc než kopeček zmrzliny „utopený“ v espressu.
Pokud jde o historii, bohužel se toho moc neví. Vzhledem k tomu, že Affogato používá espresso, je široce přijímáno, že tato dobrota byla vynalezena někdy po roce 1884, kdy byl vynalezen stroj na espresso.
Jak připravit affogato?
Příprava affogata je opravdu jednoduchá.
Vezmeme ozdobnou misku nebo skleničku, přidáme štědrý kopeček zmrzliny fior di latte a zalijeme lahodným espressem.
Zmrzlina fior di latte, známá v Itálii jako gelato al fior di latte, může vypadat jako vanilková zmrzlina, ale není. Fior di latte se doslova překládá jako „mléčný květ“ a je to zmrzlina, která se obvykle vyrábí pouze z mléčných výrobků, cukru a škrobu, bez vaječného žloutku.
Ale pro vaše domácí mlsání vám bude stačit, vaše oblíbená vanilková zmrzlina a espresso z kvalitní kávy. Tuto sladkost si můžete vyšperkovat různými doplňky, jako jsou rozdrobené mandlové nebo karamelové sušenky, nebo přidejte čokoládový sirup či smetanový krém.
Ingredience
Silná káva – ideální je espresso. Ale pokud nemáte přístup k espresso kávovaru, uvařte si silný (myslím velmi silný) šálek tmavé kávy, to bude stačit. Vhodnou náhradou je i instantní káva.
Zmrzlina – pokud máte přístup k fior di latte, rozhodně ji použijte. Jinak vanilka je standardní alternativou.
Příprava
Do misky dejte jeden velký kopeček zmrzliny. Nalijte přes něj 50 ml koncentrované kávy. Ihned podávejte nebo konzumujte.
Variace na affogato
Můžete vyzkoušet různé druhy zmrzliny. Kromě fior di latte a vanilky podávají se affogato servíruje s karamelovou nebo čokoládovou zmrzlinou. Dezert se také servíruje s ovocnou zmrzlinou, což sice je lahodné, ale není to klasický recept.
Chuť můžete také změnit pomocí espressa. Chuť dezertu se bude lišit v závislosti na množství espressa, které přidáte, a na tom, jak bylo vyrobeno. Pokud například připravíte affogato s dvojitým ristrettem, chuť kávy bude mnohem intenzivnější než s pouhým jedním šálkem espressa.
Někdy se do dezertu používají různé sirupy, ochucené oleje, sušenky, ale existují i verze s alkoholem, které se vyrábějí z likéru nebo sladkých vín jako je portské, PX Sherry nebo Marsala.
Affogato můžete také doplnit o nakrájené ovoce, maliny, borůvky, nebo med.
Tradiční alkoholická verze je známá jako affogato corretto. Připravuje se s grappou, italskou brandy z hroznových hroznů. Můžete také použít Baileys, irský likér vyrobený z whisky a mléka, který se velmi dobře kombinuje s espressem. Můžete také použít kávový nebo vaječný likér.
Tipy k výrobě nejlepšího affogata
- Okchuťte své espresso (nebo kávu) skořicí nebo kardamomem. Nebo do něj přidejte bourbon, sambuca, Frangelico nebo jiný aperitiv.
- Kopečky zmrzliny po zmražení obalte v polevě, jako jsou drcená kávová zrna, kousky kakaových bobů, drcené ořechy, pralinky nebo kousky medové plástve.
- Nahraďte espresso jiným horkým kofeinovým nápojem, jako je matcha nebo chai.
Mezi další skvělé italské dobroty můžeme zařadit toto lahodné creme brulee, které si s námi můžete jednoduše připravit.
Nebo vyzkoušejte toto krémové tiramisu a vychutnávejte si ho bez výčitek.
Tou nejsladší tečkou na závěr může být i tato smetanová panna cotta, kterou si za pomoci našich receptů hravě připravíte i doma.
Rozdíl mezi affogatem, ledovou kávou, frappé a dalšími ledovými kávami
Affogato – espresso přelité přes kopeček nejčastěji smetanové zmrzliny. Sladká zmrzlina se rozpouští do koncentrovaného espressa a to zároveň zmrzlinu ochucuje. | vs. | Ledová káva – obecný pojem, který označuje nápoje s kávou, ledem a mlékem. |
Ledové latté – servíruje se ve vysoké sklenici a má svůj tradiční vzhled, tmavý pruh kávy a bílý pruh mléka. V espressu se rozpouští led, což může způsobit nevýraznou chuť kávy. To se může zamaskovat různými sirupy. | ||
Ledové cappuccino – opětovně rozpouštíme v espressu led a našlehaným mlékem, poté vychladlé espresso přeléváme. Mléko je v menším objemu než je tomu u latté. | ||
Frappé – připravuje se v šejkru z instantní kávy, vody, ledu a cukru, občas se přidává mléko. Po mixování vznikne kofeinový nápoj s krémovou texturou a hustou pěnou. Místo instantní kávy se používá i espresso. | ||
Cold brew – je v posledních letech jeden z nejoblíbenějších stylů kávy. Ta se připravuje filtrací kávy za studena po dobu 12-48 hodin. | ||
Ledová filtrovaná káva – je káva, která byla překapaná přímo na led nebo byla prudce zchlazena. Servíruje se s kostkami ledu. |
Podobné dezerty
Caffe freddo je dezert je podobný této italské pochoutce. Můžeme ho popsat piškotový dort namočený v likéru, italské zmrzlině a šlehačce pokrytý horkou omáčkou z tmavé čokolády podávaná v keramické misce.