Připravte se na to, že se zamilujete do kombinace grilované červené papriky s grilovaným lilkem. Stačí jedno sousto a budete chtít tuto srbskou omáčku podávat ke všemu, od chleba po maso a dokonce i k zelenině!
Co budeme potřebovat
- 4 velké červené papriky
- Středně velký lilek
- 30 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky bílého octa
- Sůl
- Pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Plech do trouby si vyložíme pečícím papírem
- Lilek nakrájíme na velké kousky a vyložíme na plech
- K němu přidáme červenou papriku nakrájenou na poloviny
- Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, aby papriky chytly odstín černé
- Poté zeleninu vyndáme, umístíme jí do velké mísy a tu zakryjeme fólií nebo igelitovou taškou
- Takto zeleninu necháme 20 minut stranou
- Po vychladnutí odstraníme z lilku i papriky slupky a papriky zbavíme jadřinců
- Papriku a lilek dáme do kuchyňského robotu a přidáme česnek, olej, ocet, sůl a pepř
- Mixujeme do té doby, dokud ajvar není hladký
- Vzniklou omáčku přendáme do hrnce
- V hrnci jí na nízkou teplotu vaříme, dokud nezhoustne
- Omáčku ochutnejte a podle svých preferencí dochuťte
- Sundejte z plotny a před podáváním nechte vychladnout