Ajvar omáčka

Ajvar omáčka

Připravte se na to, že se zamilujete do kombinace grilované červené papriky s grilovaným lilkem. Stačí jedno sousto a budete chtít tuto srbskou omáčku podávat ke všemu, od chleba po maso a dokonce i k zelenině!

Co budeme potřebovat

  1. 4 velké červené papriky
  2. Středně velký lilek
  3. 30 ml olivového oleje
  4. 2 stroužky česneku
  5. 2 lžičky bílého octa
  6. Sůl
  7. Pepř

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
  2. Plech do trouby si vyložíme pečícím papírem
  3. Lilek nakrájíme na velké kousky a vyložíme na plech
  4. K němu přidáme červenou papriku nakrájenou na poloviny
  5. Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 30 minut, aby papriky chytly odstín černé
  6. Poté zeleninu vyndáme, umístíme jí do velké mísy a tu zakryjeme fólií nebo igelitovou taškou
  7. Takto zeleninu necháme 20 minut stranou
  8. Po vychladnutí odstraníme z lilku i papriky slupky a papriky zbavíme jadřinců
  9. Papriku a lilek dáme do kuchyňského robotu a přidáme česnek, olej, ocet, sůl a pepř
  10. Mixujeme do té doby, dokud ajvar není hladký
  11. Vzniklou omáčku přendáme do hrnce
  12. V hrnci jí na nízkou teplotu vaříme, dokud nezhoustne
  13. Omáčku ochutnejte a podle svých preferencí dochuťte
  14. Sundejte z plotny a před podáváním nechte vychladnout
Tradiční balkánská omáčka z papriky a lilku, která se hodí ke všemu.
Zdroj: einmalnachschlagbitte.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.