Připravte si jeden z těchto receptů na ajvar a následně si ho vychutnejte jako přílohu nebo i hlavní chod k dalším pokrmům, které jsme si pro vás připravili níže!
Tato sladká a jemná omáčka krásně dokreslí chuť každého dobře upečeného masa.
Ale můžete si jí vychutnat i jako hustou polévku v podzimním nečase.
Naše recepty
Co je ajvar?
Ajvar je tradiční pochoutka balkánské kuchyně. Původ názvu je turecký a pochází z osmanského slova Havyar, což znamená kaviár.
Tento název získal nejspíš díky paprice, kterou obsahuje. Její textura, po rozemletí mlýnkem na maso, byla tvořena malými kousky podobné kaviáru.
Spor o první připravený Ajvar je stále otevřený a nevyřešený a probíhá mezi Srbskem, Severní Makedonií a Slovinskem.
Ajvar se tradičně připravuje na konci září, během období kdy zrají Rogy, což jsou srbské sladké červené papriky.
Pravděpodobně nejznámější oblast pro Ajvar je kolem srbského města Leskovac, kde jsou papriky považovány za obzvláště dobré a kvalitní. Zde je výroba paprik tak životně důležitá, že se Leskovcům přezdívá Paprikari!
Ajvar se běžně připravuje v různých stupních pikantnosti. Méně pikantní verze se jmenuje Slatko, zatímco ta nejpálivější se jmenuje Ljuto.
V Leskovci se pochoutka připravuje jen s paprikou. V několika dalších oblastech Balkánu se paprika mísí s malým množstvím lilku a česneku.
Kromě toho jsou hlavní variace Ajvaru:
LIUTENICA – obohacená o čerstvá rajčata a petrželku.
PINDJUR – v tomto případě jsou lilky obzvláště dominantní a smíchané s paprikou a rajčatovou omáčkou.
MELITZANO – připravené se zelenou paprikou, lilkem a hořčicí.
Nejtradičnější párování je s grilovanými čevabčiči a dalším grilovaným masem, v tomto případě je běžné používat pikantnější variantu zvanou Ljuto.
Jemná variace zvaná Slatko se podává jen tak namazaná na krajících chleba jako předkrm nebo svačina.
Ajvar je také vynikající v kombinaci s grilovanými rybami, jako jsou pstruzi nebo kapři.