Ajvar je srbská směs pečeného lilku a sladké papriky a někdy je označován jako vegetariánský kaviár. Je to skvělá příloha k masům, zejména potom jehněčímu, kdy recept s jehněčím masem najdete níže v tomto článku, ale také si ho můžete vychutnat jako pomazánku, viz sekce TIP.
Co budeme potřebovat
- 1,5 kg lilků
- 6 velkých červených paprik
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- 5 stroužků česneku (nasekaný nahrubo)
- Šťáva z 1 citronu
- 125 ml kvalitního olivového oleje
- Lžíce jemně nasekané petrželky
Postup
- Troubu předehřejeme na 250 stupňů
- Lilek po celém povrchu propícháme vidličkou
- Omyté lilky a papriky položíme na plech s pečicím papírem a opékáme asi 30 minut v troubě, dokud jejich slupka nezčerná
- Pečenou zeleninu vložíme do mísy
- Přikryjeme je igelitem a necháme 10 minut v páře
- Poté oloupeme a vyhodíme zčernalé slupky, stonky a semena
- Ve velké misce zeleninu rozmačkáme nebo nakrájíme, podle toho, jakou konzistenci ajvaru chceme mít
- Dochutíme solí a pepřem
- Přidáme česnek a citronovou šťávu a za stálého míchání vmícháme olej
- Ajvar dáme do mísy a podle chuti posypeme nasekanou petrželkou na ozdobu
Zkuste v kuchyňském robotu smíchat:
300 g ajvaru
100 g ovčího sýra (nebo kozího sýra)
Střední cibuli
2 stroužky česneku
Špetku pepře
3 lžíce zakysané smetany
Vezměte si k ruce čerstvý bochník chleba (nebo si ho upečte podle našeho receptu na domácí pečivo) a naneste ajvar. Posypte jí trochou soli a pepře, položte na ni váš oblíbený sýr, který mimochodem můžete zapéct, a vychutnejte si tuto lahodnou pomazánku z ajvaru.