K přípravě těchto křupavých brambor s nadýchaným a dokonalým vnitřkem potřebujete jen pánev a pokličku.
Co budeme potřebovat
- 500 g brambor
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- černý pepř
- jemně nasekané čerstvé bylinky (1 lžička tymiánu nebo oregana nebo 1/2 lžičky rozmarýnu)
- 1 lžíce másla
Postup
- Brambory nakrájejte na kostičky nebo měsíčky.
- Zahřejte 2 lžíce rostlinného oleje na pánvi.
- Přidejte brambory a dochuťte 1/2 lžičky soli.
- Přikryjte poklicí a vařte, dokud brambory nezměknou asi 20 minut.
- Mezitím si nadrobno nasekejte bylinky dle vlastního výběru.
- Odkryjte a brambory otočte.
- Dochuťte zbývající 1/2 lžičky soli a mletým pepřem.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a vařte odkryté, dalších 5 až 10 minut, přičemž kousky posouvejte podle potřeby, aby se rovnoměrně opekly.
- Přidejte bylinku a podle potřeby 1 lžíci nesoleného másla a vařte za občasného promíchání, dokud se máslo nerozpustí a bylinky nebudou voňavé, asi 1 minutu.
Zkuste i hranolky ze sladkých brambor! Jak na to se dozvíte v našem receptu!
Nejrychlejším způsobem, jak si připravit hranolky je ve fritéze. Jaká je ta nejlepší se dočtete v naší recenzi na fritovací hrnce.