Americké donuty

Americké donuty
Příprava: 30 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 12

Základem této pochoutky jsou kvalitní suroviny, ze kterých se připraví jemné a velice chutné těsto. Koblížky dostanou ten správný vzhled a pak už jen stačí osmažit na pánvi s olejem. Pochutnají si děti i jejich rodiče.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1 polévková lžíce + 1 lžička aktivního sušeného droždí
  • 240 ml plnotučného mléka zahřátého na 43°C
  • 320 až 400 g chlebové mouky
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 velké žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/2 lžičky kuchyňské soli
  • 125 g změklého čerstvého nesoleného másla nakrájeného na kostky
  • rostlinný olej na smažení

Na cukrovou glazuru:

  • 100 g prosetého moučkového cukru (musí se odstranit všechny hrudky)
  • 3 až 4 lžíce mléka (můžeme použít i vodu)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na čokoládovou polevu:

  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaového prášku
  • 4 – 6 lžic mléka (opět lze použít i voda)
  • 2 lžičky vanilky

Postup:

  • Jednu polévkovou lžíci droždí rozpustíme do 180 ml teplého mléka, poté přidáme 120 g chlebové mouky a mícháme, dokud nevznikne hladká kaše. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 30 minut na teplé místo.
  • Po 30 minutách nasadíme stojanový mixér s lopatkovým nástavcem a do mísy dáme jednu čajovou lžičku droždí a 60 ml mléka.
  • Dále přidáme moučkový cukr, vanilku a žloutky. Mixujeme při nízké rychlosti po dobu 30 – 60 sekund nebo dokud nezískáme hladké těsto.
  • Vypneme mixér a přisypeme 160 g mouky, cukr a sůl. Poté zapneme mixér na střední rychlost a mixujeme, dokud se všechny suroviny nespojí. V této fázi přidáme máslo a mixujeme na střední rychlost 40 sekund.
  • Nasadíme hák na těsto. Přidáme zbývajících 60 g mouky. Před přidáním vypneme pro jistotu mixér. Hněteme při střední rychlosti minutu, nebo dokud se těsto přestane lepit na stěny mísy. Musí být hladké a nesmí příliš lepit. V případě potřeby ještě přidáme mouku.
  • Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme ji na 30 minut na teplé místo, kde necháme kynout.
  • Po 30 minutách na těsto jemně zatlačíme, čímž ho zbavíme přebytečného vzduchu, poté mísu znovu přikryjeme a uložíme na minimálně 1 až maximálně 12 hodin do lednice.
  • Plech vyložíme lehce pomoučenou bavlněnou utěrkou. Na lehce pomoučené pracovní desce těsto vyválíme na 1,25 cm silný plát.
  • Pomocí kulaté formičky na cukroví nebo vykrajovátka na donuty, vyřízneme kolečka s otvory o průměru 2,5 cm (záleží na formě).
  • Přeneseme koblihy na připravený plech na pečení a dáváme pozor, aby mezi jednotlivými koblihami byla mezera 2,5 cm.
  • Pekáč zakryjeme potravinářskou fólií a umístíme jej na teplé místo, aby koblihy mohly vykynout. Po 30-40 minutách by měly zdvojnásobit svůj objem. Je důležité, aby byly koblihy kontrolovány každých 5-10 minut kvůli jejich správnému vykynutí.
  • Lehce se špičkou prstu dotkneme jedné z koblih, když je dobře vykynutá, vyskočí pomalu, když vyskočí těsto hned, potřebuje více kynutí.
  • Když koblihy kynou, vyložíme si plech dvěma vrstvami papírových utěrek a na ně pak položíme mřížku.
  • Ve velkém hrnci se silným dnem nebo ve fritéze zahřejte minimálně 5 cm oleje na 180°C.
  • Opatrně vložíme několik koblih do oleje pomocí děrované lžíce, jednou otočíme, dokud nebudou lehce zlatohnědé, asi 1-2 minuty na každou stranu.
  • Hotové koblihy položíme na mřížku, aby vychladly. Počkáme, až olej dosáhne 180°C, a poté smažíme druhou várku koblih. Tento krok opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
  • Na cukrovou polevu dáme cukr do střední mísy, poté za stálého míchání postupně přiléváme mléko a přidáme vanilku. Mícháme, dokud nezískáme hladkou polevu.
  • Pro výrobu čokoládové polevy prosejeme cukr a kakaový prášek do mísy. Za stálého míchání přiléváme po lžících mléko a přidáme vanilku. Hotová poleva by měla být hladká a dala se dobře roztírat.
  • Jakmile donuty mírně vychladnou, potřeme je polevou dle vlastního výběru, klidně půl na půl nebo část cukrovou glazurou, zbytek čokoládovou.
Jemné americké koblihy podle autentického receptu z USA.
Zdroj: https://www.tasteatlas.com

Tip:  Pokud se je rozhodneme naplnit, zapíchneme do koblihy špejli nebo malý nůž, aby se vytvořila dírka, a poté naplníme džem nebo Nutellu do sáčku a vtlačíme malé množství do otvoru. 

Těchto otvorů můžeme udělat i více, s ohledem na to, že zde není tolik prostoru na náplň. Případně kdo chce, může donuty rozpůlit a jednoduše namazat a zaklopit.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.