Tuto americkou buchtu s jablky musíte vyzkoušet. Hodí se skvěle na oslavu ale i jen tak ke kávě.
Ingredience na těsto
- 2,5 hrnku hladké mouky
- špetka soli
- 250g másla
- 8 lžic vody nebo mléka
Ingredience na náplň
- 1kg jablek
- 150g cukru
- 2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 citronu
Ingredience na dokončení
- 1ks vejce
- 1 lžíce cukru
Postup
- Do mísy dejte mouku a sůl. Přidejte změklé máslo a vidličkou spojte. Těsto by mělo být teď hrudkovité.
- Postupně přidávejte studenou vodu nebo mléko a pokračujte v míchání, dokud se těsto nezačne spojovat. Těsto by nemělo být příliš lepkavé.
- Těsto vypracujte rukama a vyklopte. Zapracujte do koule a zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice.
- Mezitím oloupejte jablka, odstraňte jadérka a nakrájejte je na plátky.
- V míse smíchejte nakrájená jablka s cukrem, moukou, solí, skořicí, muškátovým oříškem a šťávou z citronu.
- Míchejte, dokud se vše nespojí a dejte do lednice.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pomoučněném vále rozdělte těsto na dvě poloviny a vyválejte placky.
- Do koláčové formy rozprostřete jednu polovinu vyváleného těsta a zajistěte, aby dosahovalo všech okrajů formy.
- Navrch rozprostřete jablečnou směs a lžící uhlaďte.
- Druhou polovinu vyváleného těsta dejte navrch jablečné směsi. Ořízněte přečnívající těsto přes okraje.
- Okraje přitlačte, abyste vytvořili zvlněný vzhled. Okraje také utěsněte, aby nevytékala šťáva.
- Koláč potřete rozšlehaným vejcem a posypte cukrem.
- Navrchu koláče utvořte čtyři štěrbiny, abyste vytvořily průduch.
- Pečte po dobu 50-60 minut, nebo dokud není kůra zlatohnědá.
- Nechte vychladnout a podávejte třeba s vanilkovou zmrzlinou.
Máme pro vás další recepty na řezy s jablky! Skvělé na spotřebu přebytečných jablíček.